UA / RU
Підтримати ZN.ua

Австрія виділить €2 млн на розмінування в Україні

Австрія зможе надати фінансову підтримку через трастовий фонд.

Федеральний уряд Австрії виділить €2 млн на розмінування територій України. Зокрема, гроші йдуть до «Міжнародного трастового фонду» (ITF), який є всесвітньо відомою та всесвітньо активною організацією з надання допомоги для розмінування та знешкодження вибухонебезпечних пережитків війни, що базується у столиці Словенії Любляни.

Канцлер Карл Нехаммер зазначив, що "жоден австрійський солдат не ступить на українську землю для розмінування, поки це зона бойових дій. Ми допомагаємо з фінансовою підтримкою та надаємо два мільйони євро для підтримки МФТ", - повідомляє портал oe24.at.

Віце-канцлер Вернер Коглер додав: «Бути нейтральним не означає, що ми сидітимемо склавши руки і дивимось в інший бік. (...) Таким чином ми допомагаємо українським дітям знову відвідувати дитячі садки та школи. І ми зміцнюємо продовольчу безпеку, дозволяючи фермерам знову опрацьовувати свої поля».

Читайте також: Платформа UNITED24 оголошує збір на розмінування українських земель — Зеленський

«Понад 15 місяців вирує жорстока агресивна війна Росії в Україні. З першого дня уряд Австрії твердо стоїть на боці України та українського народу, котрі щодня стають жертвами російської агресії. Ми продовжуватимемо це зобов'язання — стільки, скільки потрібно. Це також стосується громадянського розмінування: з нашою новою допомогою ми робимо важливий внесок у боротьбу з цими прихованими смертельними пастками, які заборонені в усьому світі», — сказав міністр закордонних справ Олександр Шалленберг.

Раніше федеральний президент Олександр Ван дер Беллен, виступаючи на саміті Ради Європи в Рейк'явіку, зазначив, що підтримка розмінування цивільних територій, таких як будинки, школи, дитячі садки або сільськогосподарські угіддя, безумовно, не суперечить австрійському нейтралітету, а є питанням гуманітарного характеру.

Раніше наголошувалося, що на розмінування сільгоспугідь в Україні знадобиться 10 років. У МВС створили міжнародний координаційний центр із гуманітарного розмінування. Аграрії тим часом розповіли, що цього року найважча посівна за історію незалежності.