UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Великій Британії пацієнт із раком легень бере участь у випробуванні вакцини проти раку

Чоловік став одним із перших європейців, які взяли участь у випробуванні вакцини проти раку легенів

У Великій Британії проходять революційні випробування вакцини проти раку легень. Януш Рач, 67-річний учений із Лондона, став першим, хто отримав експериментальну вакцину.

Про це повідомляє Euronews.

Читайте також: Хірурги тепер можуть "підсвічувати" ракові клітини: чому це важливо

У травні у Рача був діагностований рак легенів, і незабаром він почав проходити хіміо- та радіотерапію.

Рач, який спеціалізується на штучному інтелекті (ШІ), зазначив, що взяти участь у випробуванні його підштовхнула наукова освіта.

"Як науковець, я знаю, що наука може розвиватися тільки в тому випадку, якщо люди погоджуються брати участь у подібних програмах. Я працюю в галузі штучного інтелекту і відкритий для того, щоб пробувати нове. Моя сім'я теж вивчила інформацію про випробування та підтримала мою участь ", - сказав він.

Вакцина BNT116 розроблена компанією BioNTech. У ній використовується технологія матричної РНК (мРНК) - подібно до деяких вакцин COVID-19 - щоб допомогти імунній системі розпізнати та атакувати ракові клітини. Перша у світі вакцина призначена для боротьби з недрібноклітинною формою раку легенів, що становить 85 відсотків усіх випадків. Вона "надає інформацію" імунній системі пацієнта про загальні пухлинні маркери для знищення ракових клітин при мінімальному пошкодженні здорових, на відміну від хіміотерапії.

"Перевага нашого підходу полягає в тому, що лікування спрямоване на знищення ракових клітин. Таким чином ми сподіваємося, що згодом нам вдасться показати, що лікування ефективне проти раку легень, при цьому інші тканини залишаються недоторканими", - йдеться в заяві доктора Сари. Бенафіф, яка керує проведенням дослідження.

У цьому революційному дослідженні візьмуть участь близько 130 пацієнтів з різними стадіями раку легень, від ранніх стадій та хірургічного втручання, променевої терапії до пізніх стадій захворювання, у 34 дослідницьких центрах у семи країнах.

Крім Великої Британії, дослідження проводиться у чотирьох інших європейських країнах – Німеччині, Іспанії, Польщі та Угорщині, а також у США та Туреччині.

Глава онкологічної служби Національної служби охорони здоров'я Британії Каллі Палмер заявила, що випробування вакцин проти раку можуть стати "революційними" у плані запобігання рецидивам захворювання шляхом вакцинації людей проти їхніх власних ракових пухлин. Палмер сподівається, що у найближчі кілька років у випробуваннях візьмуть участь ще тисячі пацієнтів.

Читайте також: В Україні можуть запустити нове централізоване виробництво обладнання для лікування онкології

Нагадаємо, рак легень є однією з найчастіших причин смерті від онкології у всьому світі. Згідно зі статистикою, 2020 року від нього померло близько 1,8 мільйона людей.З них майже чверть мільйона людей – близько 230 700 – у країнах ЄС, що становить майже одну з п'яти смертей від раку в цьому регіоні.