UA / RU
Підтримати ZN.ua

Влада ЄС іде на канікули: POLITOCO про те, хто стерегтиме Європу за відсутності брюссельських єврократів

Настав серпень, а це означає, що останні єврократи їдуть з міста на свої улюблені літні курорти, а в Брюсселі «не працюють». Але декілька комісарів мають сумнівну можливість не відчути літо, залишаючись на чергуванні, якщо виникне надзвичайна ситуація. Колишній голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер запровадив цю систему в 2017 році, щоб показати, що ЄС ніколи не спить, а його наступниця Урсула фон дер Ляєн продовжила її. Чергування встановлюється на початку кожного п’ятирічного терміну роботи Комісії та охоплює всі святкові періоди, при цьому кожен член комісії підтримує цю систему протягом 13 днів. Фон дер Ляєн і головний дипломат ЄС Жозеп Боррель є винятками, пише POLITICO.

Читайте також: Фон дер Ляєн: Європа рішуче налаштована й надалі послаблювати російську машину війни шляхом санкцій

Офіційна посадова інструкція для чергових комісарів нагадує тему «Останній кандидат» ( Designated Survivor, американсько-канадський драматичний телесеріал у жанрі політичного трилеру). Призначений комісар відповідатиме, якщо виникне несподівана криза, і підтримуватиме «безперервність виконання основних завдань Комісії», сказав речник Комісії, додавши, що вони включають «координацію, процеси прийняття рішень і комунікацію».

Читайте також: Єврокомісія надала Україні ще 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги – Урсула фон дер Ляєн

Але на практиці в серпні в Брюсселі не приймаються багато рішень. «Вони сидітимуть у Berlaymont (штаб-квартира Європейської комісії) і спостерігатимуть за дощем зі своїх вікон», — сказав представник Комісії, якому надали анонімність для обговорення внутрішніх питань.

Комісар з навколишнього середовища  Віргініус Сінкявічюс цього тижня тримає ключі від Berlaymont після керівника сільського господарства  Януша Войцеховськог, який був на посаді минулого тижня.

Комісар з питань охорони здоров'я Стелла Кіріакідес повинна буде відірватися від пляжів Кіпру з 5 по 11 серпня; потім голова внутрішніх справ Ілва Йоханссон  бере на себе кермо з 12 по 18 серпня; і, нарешті, комісар з питань рівності Хелена Даллі підсумує чергування на 19-27 серпня.

Комісари також покладаються на ядро ​​посадових осіб із ключових підрозділів виконавчої влади ЄС, включаючи генеральний секретаріат, юридичну службу, відділ зв’язку та службу прес-секретаря. Очікується, що всі інші повернуться в місто на наступне засідання колегії уповноважених, заплановане на 6 вересня.

Читайте також: Фон дер Ляєн про надання Україні боєприпасів: "я вітаю це рішення"

Незважаючи на всі зусилля Брюсселя зберегти святість літніх канікул, іноді зовнішній світ все-таки стукає — про це дуже добре знають комісарі. Войцеховський, Даллі та Йоханссон  були на службі  влітку 2021 року, коли надзвичайна міграційна ситуація в Білорусі та захоплення Талібаном Афганістану сколихнули столиці ЄС.