UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО розпочинає арктичні маневри у Фінляндії за «дві години їзди» від російського кордону

Альянс показує новому члену, що здатний захистити його

Країни НАТО знаходяться в розпалі арктичних військових маневрів, пообіцявши захистити свого нового члена – Фінляндію, яка проводить перші великі спільні навчання Альянсу після того, як стала його 31-м членом. Приєднання Фінляндії подвоює довжину кордону НАТО з Росією, яка в лютому минулого року розпочала повномасштабне вторгнення до іншого сусіда, України, пише Reuters.

Майже 1000 військовослужбовців зі Сполучених Штатів, Великої Британії і Норвегії, а також із сусідньої Швеції приєдналися до 6500 фінських військових під час спільних навчань «Північний ліс» – найбільших сучасних навчань сухопутних військ Фінляндії за Полярним колом. Військові залучили до навчань близько 1000 одиниць техніки.

Вторгнення Росії в Україну переконало Швецію і Фінляндію минулого року відмовитися від довготривалої політики військової позаблоковості і шукати захисту в рамках зобов'язань НАТО щодо колективної оборони. Фінляндія офіційно приєдналася до НАТО четвертого квітня, незважаючи на погрози Москви щодо «контрзаходів». Швеція сподівається стати членом Альянсу до саміту у Вільнюсі в липні.

Читайте також: Фінляндія анонсувала новий пакет оборонної підтримки для України

Генерал-майор Грегорі Андерсон з 10-ї гірської дивізії армії США, який спостерігав за навчаннями лише за дві години їзди від російського кордону на одному з найбільших в Європі артилерійських полігонів в Роваярві на півночі Фінляндії, заявив, що його країна готова захищати Фінляндію.

«Ми тут, ми віддані справі. Армія США тут тренується разом з нашим новим союзником по НАТО, щоб розбудовувати цей потенціал, щоб допомогти захистити Фінляндію, якщо щось станеться», – сказав Андерсон.

Його війська тренувались з реактивними системами залпового вогню, доставленими з Німеччини, в той час як їхні фінські колеги стріляли з танків Leopard 2A6, шведи і норвежці стріляли з бойових машин піхоти CV90, а війська Великої Британії розгорнули БМП Warrior.

Читайте також: У Туреччині вказали Швеції, що робити, якщо та сподівається стати членом НАТО

Швеція залишається найближчим військовим партнером Фінляндії і також політично і тактично готова захищати свого північного сусіда, заявив командувач шведськими сухопутними військами.

«Це не викликає жодних сумнівів. Ми підготували плани, що робити, якщо нам доведеться брати участь в обороні Фінляндії», – сказав генерал-майор Карл Енгельбрекссон.

Проведення навчань заплановане з 27 травня по друге червня.

Читайте також: Фінляндія почала будувати паркан на кордоні з Росією

Раніше повідомлялося, що президент США Джо Байден, напередодні липневого саміту НАТО, планує відвідати Фінляндію у межах зустрічі північноєвропейських країн та Сполучених Штатів – щоб «надіслати сигнал Росії про свою відданість захисту Фінляндії».

Нагадаємо, що Фінляндія, приєднавшись до НАТО, веде переговори щодо двосторонньої угоди із США про розміщення на території країни американської військової бази. 13 квітня Фінляндія провела перші спільні навчання із НАТО вже у статусі члена Альянсу. Це були навчання фінського берегового флоту та кораблів НАТО. 

Bloomberg, із посиланням на власні джерела, назвав «малоймовірним», що НАТО розмістить найближчим часом бойові групи союзників на території Фінляндії. При цьому влада міста Каугува, що розташоване у 350 км від кордону з РФ, запропонувала НАТО створити на їхній території першу в країні базу Альянса.