UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон хоче очолити Європу з питання України, але Франція може йому цього не дозволити — Politico

Для громадян Франції війна в Україні не є великим цивілізаційним зіткненням за демократію і свободу Європи.

Поки щодо західної військової допомоги зберігається невизначеність, президент Франції виступив із бойовим закликом переломити ситуацію, заявивши журналістам, що "на карту поставлено Європу". Питання полягає в наступному — як далеко Макрон готовий зайти цього разу?

Адже його попередня піднесена риторика щодо України не підкріплювалася діями. І найголовніше, чи може він сподіватися на успіх як лідер Заходу, якщо йому не вдасться залучити Францію, повідомляє Politico.

Читайте також: Макрон говорив про відправку військ НАТО в Україну в майбутньому. Про війну, яка триває зараз, згадок не було — Лінкявічюс

Всі французькі опозиційні сили вже об'єдналися проти Макрона. Ультраправа Марін Ле Пен засудила його твердження, що введення західних військ на Україну "не повинно бути виключене", як гру з "життями дітей [Франції]". Лідер крайніх лівих Жан-Люк Меланшон заявив, що це "безумство — нацьковувати одну ядерну державу на іншу". Соціалістична партія і консервативна партія "Республіканці" також засудили "розминання м'язів" французького президента.

Ці аргументи знаходять відгук у виборців у Франції. У вівторок 27 лютого новинні канали обговорювали чи повинна Франція готуватися до війни з Росією. І відповідь була — "ні".

Головна проблема Макрона полягає в тому, що його амбіції, схоже, не узгоджуються з переважним настроєм французів щодо України. Для громадян Франції війна в Україні не є великим цивілізаційним зіткненням за демократію і свободу Європи, якою вона видається країнам, що все ще зберігають гіркі спогади про правління Росії. 

Читайте також: Макрону не потрібні військові, щоб зробити для України "все, що буде потрібно" — Bloomberg

Нещодавні соціологічні опитування свідчать про те, що симпатії до України у Франції ледь помітні й стрімко зменшуються. Згідно з даними соціологічного інституту IFOP, 58% французів мають позитивне враження про Україну, що на 24 пункти менше, ніж на початку війни. Крім того, тільки 62% французів підтримують санкції проти Росії, порівняно з 72% два роки тому.

Впливові й дедалі впертіші французькі фермери — ще один серйозний політичний головний біль для Макрона. Дешева українська курятина і зерно стали одними з причин їхнього гніву, і лідери протесту наполягають, щоб Макрон обмежив імпорт.