UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зимовий квартет....

Короткий підсумок дій наших держструктур: літо профукане повністю. При повному та майже одностайному зовнішньому "одобрямсі". Три місяці на вирішення екстреного питання між державними структурами. Не три дні та навіть не три тижні...

Автор: Ігор Маскалевич

Віце-прем'єр-міністр Валерій Вощевський, який довго та нудно залишав свою посаду, наостанок грюкнув дверима, заявивши, що в управлінні паливно-енергетичним комплексом панує бардак, а "уряд не контролює ситуації в енергетиці". "Уже шість доручень прем'єр-міністра та чотири моїх міністру енергетики Демчишину залишилися без реакції… протиріччя між двома гілками влади ("заслуженим моджахедом" України Арсенієм Яценюком і відомим "липецьким кондитером" Петром Порошенком. - І.М.) настільки очевидні, що вони сьогодні розривають не тільки енергетику, а й Україну", - додав він.

У принципі все правильно. Залишається додати, що сам Валерій Миколайович на посту куратора галузі не запам'ятався абсолютно нічим і був класичним прикладом "людини не на своєму місці".

Гілки влади теж продемонстрували дивовижне вміння замотати на зло один одному будь-яке питання. Зриваються навіть цілком вирішені питання.

На тижні, що минає, Ощадбанк нарешті завершив виділення першого траншу кредиту (мільярд гривень із запланованих двох) генеруючим компаніям на підготовку до зими. Саме по собі це непогано, от тільки мало відбутися ще на початку серпня (а краще червня). Узагалі історія з цими грошима досить красномовно показує, як саме працює енергетичний блок.

До червня вже всім (навіть Кабміну) стало зрозуміло, що з підготовкою до зими назріває облом. 11 червня Міненерговугільпром спрямовує на Грушевського проект на кредитну лінію у 2 млрд грн (аналогічну за обсягами торішній грудневій). Листа досить оперативно опрацьовують, і 16 червня на засіданні під головуванням прем'єра А.Яценюка обговорюються проекти розпоряджень "Питання розрахунків за поставлене енергогенеруючим компаніям вугілля" та "Про комплексні заходи щодо стабілізації роботи енергогенеруючих компаній ТЕС і ТЕЦ для забезпечення надійності роботи Об'єднаної енергетичної системи України в осінньо-зимовий період 2015/16 року".

А далі - тиша. Літо ж, тепло, відпустки...

У результаті наступний лист Міненерго прем'єр-міністру з'являється аж через місяць - 14 липня. Кабмін теж нікуди не поспішає, і розпорядження уряду про надання кредитів з'являється тільки через десять днів. Два літні місяці вже майже пролетіли. Але шоу триває.

Листом від 6 серпня Міненерговугільпром представило Національній комісії, яка здійснює держрегулювання в сфері енергетики та комунальних послуг, і ДП "Енергоринок" розподіл коштів для виділення авансових платежів енергогенеруючим компаніям у серпні ц.р.

Кабмін теж ненадовго отямився від дрімоти та 11 серпня (рівно через два місяці після початку захоплюючого процесу відфутболювання паперів) розглянув пакет документів. 14 серпня регулятор дав добро. І знову пауза. Точніше, усі працюють "з дотриманням регламентних процедур".

Нарешті 28 серпня Держпідприємство "Енергоринок" передало в АТ "Ощадбанк" підписаний проект договору кредитної лінії із залучення 2 млрд грн. У відповідь Ощадбанк поінформував, що справа за Нацбанком України. Ощадбанк, який показав у другому кварталі майже 3 млрд грн збитків, особливим бажанням виділяти кошти не горів (хоча попередній кредит йому повернули вчасно). Водночас він укладав угоди про кредитні лінії з генераціями під 24–27% річних.

Отже, договір про залучення 2 млрд грн між ДП "Енергоринок" та АТ "Ощадбанк" було укладено лише 7 вересня 2015-го, коли й пішло авансування генеруючих компаній. Короткий підсумок дій наших держструктур: літо профукане повністю. При повному та майже одностайному зовнішньому "одобрямсі". Три місяці на вирішення екстреного питання між державними структурами. Не три дні та навіть не три тижні... Мавпу з байки можна запросити експертом - у неї все вийшло набагато швидше.

Два мільярди гривень - це приблизно 1,5 млн т вугілля, що більше, ніж нині є на складах ТЕС. За ідеєю, його закупівлі мали вже пройти пік. Насправді все лишень починається.

Заодно й податкова з похвальним ентузіазмом намагається відщипнути від цих грошей. Між іншим, якщо підсумувати всі її "хотілки", вугілля взагалі не буде, зате зможемо топити блоки ТЕС податковими накладними.

Ще й енергокомпанії сперечаються про ціну (півроку не вистачило), отже, всі при справі. Зате як регламент суворо витриманий.

Ну й чиста дрібниця: до опалювального сезону залишилося менше місяця. Під час нього, мабуть, іншу байку виконуватимуть - про Лебедя, Рака та Щуку.