UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Укртатнафта»: 10 років успіху

ЗАТ «Укртатнафта» створено відповідно до указів президентів України та Республіки Татарстан 1994 р...

Автор: Володимир Кудас

ЗАТ «Укртатнафта» створено відповідно до указів президентів України та Республіки Татарстан 1994 року на базі Кременчуцького НПЗ, потужності якого розраховані на роботу з усіма сортами нафти і газового конденсату з річним завантаженням 18,6 млн. тонн. За минуле десятиріччя підприємство стало безумовним лідером ринку. Більше того, його керівництво і колектив із упевненістю дивляться в майбутнє і мають намір нарощувати інвестиції у виробництво.

Саме до десятиріччя ЗАТ «Укртатнафта» керівництво компанії оголосило про плани збільшення поставок нафти на підприємство до 9 млн. тонн на рік. Керівництво галузі оцінило і перспективи завантаження, і поточну роботу підприємства. Як вважає міністр палива й енергетики України Сергій Тулуб, робота ЗАТ «Укртатнафта» принесла позитивний результат, «це наочно ілюструє навіть статистика роботи підприємства. На заводі спостерігається стабільне зростання обсягів виробництва».

Щоб забезпечити подальше збільшення виробництва, було замовлено проект модернізації заводу у компанії LG. Як повідомив журналістам глава спостережної ради ЗАТ «Укртатнафта» Равіль Муратов, проект модернізації, розрахований на три роки, планується реалізувати в два етапи. Перший етап вартістю 100 млн. дол. буде спрямований на підвищення якості виробленого палива з доведенням його до європейського рівня; другий етап вартістю 200 млн. дол. — на поглиблення переробки нафти.

Подібне співробітництво «Татнефти» і України на ЗАТ «Укртатнафта», на думку члена парламентського комітету з питань ПЕК Олександра Гудими, вже принесло чимало плюсів для України.

Інший парламентарій, Юрій Костенко, говорить про те, що співробітництво України й Татарстану — це приклад вдалої диверсифікації поставок нафти в країну. «Те, що Татарстан постачає нам нафту, не дозволить монополізувати енергетику, і я вітаю таку взаємодію. Що більше таких компаній, як «Татнефть», буде присутніми на українському ринку, то стабільнішою буде економічна й політична ситуація», — підкреслює Ю.Костенко.

Дійсно, завдяки вигідному географічному положенню ЗАТ «Укртатнафта», нафта на це нафтопереробне підприємство надходить по трьох магістральних трубопроводах із нафтових родовищ Західного Сибіру, Поволжя і Східної України. Найближче східноукраїнське родовище розташоване за 200 км від підприємства, що значно скорочує витрати на транспортування сировини.

Акціонери підприємства позитивно оцінюють передачу державного пакета акцій ЗАТ «Укртатнафта» із управління Фонду державного майна в статутний фонд національної акціонерної компанії «Нафтогаз України». Як вважає глава спостережної ради ЗАТ «Укртатнафта» Равіль Муратов, «із ФДМ, оскільки це не господарюючий суб’єкт, складніше було вирішувати будь-які питання, пов’язані з інвестиційними вкладеннями». «Тому для нас більш сприятлива ситуація, коли партнером стане НАК», — сказав він, зазначаючи, що нинішній глава «Нафтогазу» Юрій Бойко раніше очолював «Укртатнафту» і тому добре знайомий із нафтопереробним виробництвом.

Державні чиновники у свою чергу задоволені співробітництвом із керівництвом заводу.

Так, міністр палива й енергетики України Сергій Тулуб закликав керівників обласних державних адміністрацій і сільгосппідприємств активізувати співробітництво з «Укртатнафтою» як найбільшим у країні нафтопереробним заводом.

А народний депутат Леонід Кравчук сказав, що створення ЗАТ «Укртатнафта» і прихід на це підприємство інвесторів із Татарстану дозволило в дуже складних умовах функціонування ринку вирішити проблему забезпечення підприємства нафтою. «Сподіваюся, що «Укртатнафта» і далі демонструватиме прогрес у своїй роботі», — каже Л.Кравчук.

АТ «Укртатнафта» є безумовним лідером нафтопереробної промисловості, найпотужнішим і, головне, одним із найперспективніших підприємств. Це перша в Україні вертикально інтегрована компанія. «Від свердловини до бензоколонки» — принцип, узятий за основу діяльності АТ «Укртатнафта» і перевірений головними нафтовими компаніями світу.