UA / RU
Підтримати ZN.ua

УКРАЇНСЬКІ «ПІДЗЕМКИ»: «ЖАХ БЕРЕ МОРОЗОМ...»

Напередодні святкування десятилітнього ювілею незалежності України, незадовго до об’єднання ен...

Автор: Алла Єрьоменко

Напередодні святкування десятилітнього ювілею незалежності України, незадовго до об’єднання енергосистем України та Російської Федерації керівництву Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» було піднесено, прямо скажемо, неприємний сюрприз — напівпорожні підземні газосховища без особливих шансів їх наповнити в майбутній літній сезон закачування резервного газу. У вітчизняних підземних сховищах газу залишалося з минулого сезону трохи більше 5,7 млрд. кубометрів. Причому тільки 1,19 млрд. кубометрів із них — активний газ, тобто той, що реально можна витягти. І враховувати при складанні «газового» балансу на наступний сезон.

Як і по закінченні сезону активного відбору газу з підземних газосховищ (ПСГ), так і вже в серпні, наприклад, російського (а точніше газу, що належить «Газпрому», а це основний постачальник газу НАКу) в українських ПСГ залишилося близько 3,5 млрд. кубометрів. Причому, як офіційно вже в серпні повідомив главі НАК «Нафтогаз України» Вадиму Копилову заступник правління ВАТ «Газпром» Олександр Пушкін, цим самим газом у четвертому кварталі (тобто в самісінький розпал осінньо-зимової холоднечі) «Газпром» має намір розрахуватися з НАКом за газотранзитні послуги останнього (відповідно до контракту). А це означає, що саме тоді, коли європейські покупці газу матимуть потребу в газпромівському резерві, «Газпром» і «попросить» Україну взяти запас із «підземок». Запас невеликий, і це означає, що сподіватися доведеться в основному на поточні поставки.

Що ж стосується теперішнього періоду закачування резервного газу, то представник «Газпрому» дослівно повідомив главі НАКа ось що:

«У ВАТ «Газпром» немає необхідності закачувати газ у ПСГ України...

Відсутність резервів газу в ПСГ України може призвести до порушень у постачанні газом, насамперед споживачів України, і поновлення українськими споживачами практики несанкціонованих відборів газу з транзитних газопроводів, про що ВАТ «Газпром» висловлювало свою стурбованість.

На підставі вищесказаного ВАТ «Газпром» не має наміру здійснювати закачування газу в ПСГ України в 2001 році».

У минулому сезоні в Україні в основному видалася порівняно тепла зима, і з українських «підземок» за сезон було відібрано близько 14 млрд. кубометрів газу. Яким виявиться прийдешній осінньо-зимовий сезон, достеменно невідомо, але в розпал традиційного (за технічними параметрами) сезону закачування резерву газу в українські «підземки» там реально знаходилося... 3,4 млрд. кубометрів. Боюся, що коли все так і триватиме, а точніше — залишиться, то восени, взимку і на початку весни більшості з нас доведеться зігріватися спогадами про минуле неймовірно спекотне літо...

Російський «Газпром» із зрозумілих причин, звісно, насамперед переслідує власні інтереси, у тому числі і коли відмовляється на НАКівських умовах зберігати газ в українських «підземках». Втім, це його право. Для нас же важливіше те, що ці самі вітчизняні «підземки» залишаються напівпорожніми, а восени з тим же «Газпромом» і урядом РФ ще доведеться вести серйозні переговори і про погашення українських «газових» боргів, які сягають півтора мільярда доларів, і про постачання в Україну російського газу з 1 січня 2002 року. Як ви гадаєте, у кого на руках будуть всі тузи й королі за такої роздачі? А якщо до цього всього «підключаться» ще й енергетики зі своїми вічними проблемами?..

У НАКу, щоправда, не хочуть лякати народ. Представники НАК «Нафтогаз України» публічно заспокоюють усю країну: мовляв, не хвилюйтеся, газу всім вистачить, і цього добра в українських ПСГ ну просто — завалися. І що, мовляв, більша його частина належить українським резидентам, зокрема тому ж НАКу.

На перший погляд, може, так воно комусь і здається. Може, так хтось думає й у самому НАКу. Насправді ж ситуація із запасами газу в українських «підземках», схоже, далека від декларованої. Далека настільки, що, як висловлюються деякі гумористи, «жах бере морозом».

З одного боку, воно й зрозуміло: не хотіли рідний народ засмучувати напередодні святкування 10-річного ювілею незалежності рідної країни. Але що очікує цей же народ і цю ж країну невдовзі після пишних святкувань? Укотре хочу помилитися з приводу вищесказаного, але боюся, що зима нас очікує «спекотна», як ніколи раніше.

Дійсно, до початку нинішнього серпня в українських «підземках» значилося близько 11,6 млрд. кубометрів газу. А в тім-то й біда, що тільки значилося. Ажде 4,6 млрд. кубометрів із цього обсягу — так званий буферний газ, тобто той, що із «підземок» у принципі не витягається. І гірше того, журяться спеціалісти галузі, за останні кілька років із вітчизняних ПСГ і так примудрялися викачувати газу більше, аніж закачували в резерв. А «підземки» — це вам не старі невичерпні «засіки батьківщини»: існує цілком визначена фізична межа і режим тиску. І за нею — малюй хоч цифру 20 млрд. кубометрів запасу газу в ПСГ, хоч 200 — порожнеча.

Однак у НАК «Нафтогаз України» на початку серпня називали цифру 11,6 млрд. кубометрів наявності газу в ПСГ. І при цьому наполягали, що 5,3 із них — власність НАКу.

Але ми вже знаємо, що з цієї «власності» понад 4 млрд. кубометрів — невилучуваний газ. Так що на все про все у НАКу в резерві було — 1,2 млрд. кубометрів газу.

Далі — ще веселіше. Решта резерва газу належала: 0,6 млрд. кубометрів — Держрезерву; 0,24 млрд. — Мінфіну; 0,69 млрд. — компанії «Регіон» і ще 1,47 млрд. — декільком дрібнішим власникам. До речі, із резервом Мінфіну не все ясно: газ за ними нібито значиться, а ось актів прийому-передачі більше 400 млн. кубометрів газу знайти не вдалося.

Втім, інформація про наявність газу у вітчизняних «підземках» настільки суперечлива, що... За даними керівництва того ж НАКу, на 21 серпня в ПСГ було закачано 7,8 млрд. кубометрів газу. А до початку традиційного опалювального сезону в середині жовтня (якщо раніше морози не вдарять, однак, тепер це навряд чи послужить підставою для включення опалення) глава «Нафтогазу України» обіцяв «закачати» усього 9,56 млрд. кубометрів газу. А що він міг обіцяти, коли урядовим розпорядженням від 21 серпня із симптоматичною і теж традиційною назвою «Про підготовку підприємств ПЕК до роботи в осінньо-зимовий період 2001—2002 років» саме НАКу й доручено закачати в ПСГ саме такий обсяг. Ні більше ні менше. У принципі, напевно, «закачають». Тільки навряд чи розкажуть тому ж уряду, скільки там невилучуваного буферного газу...

Уряд, до речі, має безліч й інших ПЕКівських турбот. Напередодні того ж ювілею Кабмін устиг (знову ж 21 серпня) затвердити постанову «Про концепцію створення єдиної системи обліку природного газу». Через три місяці уповноважені урядом її розробники мають «видати на-гора» уже цілу «Програму створення єдиної системи обліку природного газу». Поетапну програму. Справа ця, звісно, гарна і потрібна. Та де ж на це грошей взяти і чим усе це закінчиться?..

А тим часом вирішили, що газотрейдерів у країні забагато розвелося. Тож варто ввести систему спецрозподільчих рахунків за газ і послуги з його транспортування. Як в електроенергетиці. Напевно, це вважається першим кроком до налагодження контролю за споживанням газу і розрахунками за нього. Глава Мінпаливенерго пан Сташевський проект такої постанови вже навіть завізував. Назва теж симптоматична — «Про порядок забезпечення галузей національної економіки і населення природним газом у 2002 році». Тож Кабміну залишилося повірити йому на слово. А щодо порядку... доживемо — дізнаємося.