UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна пропонує Vanco укласти мирову угоду

Кабінет міністрів України пропонує компанії Vanco Prykerchenska Ltd (Британські Віргінські Острови) укласти мирову угоду, повідомив журналістам 12 травня міністр юстиції Олександр Лавринович...

Кабінет міністрів України пропонує компанії Vanco Prykerchenska Ltd (Британські Віргінські Острови) укласти мирову угоду, повідомив журналістам 12 травня міністр юстиції Олександр Лавринович. «У нас уже подано відповідні пропозиції. Вони вивчаються сторонами», — цитує міністра агентство «Інтерфакс-Україна».

Відповідаючи на запитання, чи має намір Кабмін укласти мирову угоду тільки з Vanco, він сказав: «І з Vanco у тому числі».

Нагадаємо, що уряд України оголосив конкурс на право укладання угоди про розподіл продукції (УРП), видобуток якої здійснюватиметься на шельфі Чорного моря в межах Прикерченської нафтогазоносної ділянки, у грудні 2005 року. Переможцем конкурсу в квітні 2006 року було визнано Vanco International, 100-відсоткову дочірню компанію Vanco Energy Company (США). Процес узгодження проекту УРП тривав півтора року. Угоду було підписано тільки 19 жовтня 2007 року.

Vanco International у жовтні 2007-го переуступила права та обов’язки щодо УРП компанії Vanco Prykerchenska, створеної у серпні того ж року.

Власниками Vanco Prykerchenska із рівною пайовою участю є Vanco International, DTEK Holdings Limited українського бізнесмена Ріната Ахметова, Shadowlight Investments Limited російського бізнесмена Євгена Новицького, а також компанія Integrum Technologies Limited.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища, тоді очолюване Василем Джарти, 5 грудня 2007 року видало Vanco Prykerchenska ліцензію на геологічне вивчення, дослідно-промисловий і промисловий видобуток нафти, газу і газоконденсату в межах Прикерченської ділянки.

Уряд Юлії Тимошенко в особі глави Мінприроди Георгія Філіпчука неодноразово критикував рішення про передачу Vanco Prykerchenska прав на освоєння ділянки загальною площею майже 13 тис. км. Зокрема, Мінприроди виявило ряд порушень законодавства України, допущених під час конкурсу на право укладання УРП, у процесі видачі Vanco Prykerchenska ліцензії, а також факти порушення Vanco International деяких положень УРП.

Наказом від 25 квітня 2008 року Мінприроди анулювало ліцензію, видану Vanco Prykerchenska. Крім того, Кабмін вирішив вийти з угоди з Vanco International. Таке рішення було оформлене розпорядженням уряду №740-р від 21 травня 2008 року, яким, зокрема, було скасоване інше розпорядження про схвалення проекту УРП.

При цьому тодішній президент України Віктор Ющенко вимагав від уряду призупинити дію рішення про анулювання ліцензії і продовжити переговори з інвестором, проте Кабмін не дослухався до його поради.

У свою чергу, Vanсo звернулася до міжнародного арбітражу, одночасно продовжуючи робити уряду пропозиції про відновлення співробітництва в рамках УРП. Зокрема, у жовтні 2009 року компанія офіційно подала на розгляд Кабміну робочу програму і бюджет у розмірі 57 млн. дол. для реалізації першого етапу розробки Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря в 2010 році, як це передбачено угодою. Аналогічну програму компанія подавала і на 2008 рік, але уряд Ю.Тимошенко проігнорував цю пропозицію.

Загальна площа Прикерченської нафтогазоносної ділянки становить 12,96 тис. кв. км. Глибина моря в її межах — від 70 м до більш як 2 км. Щільність ресурсів вуглеводнів (Д+С2+С3), за попередніми українськими оцінками, становить 30 тис. тонн умовного палива на 1 кв. км, а їхній загальний обсяг оцінюється в 10,8 млрд. кубометрів. Буріння на території ділянки не проводилося.

Однак Vanco Prykerchenska Ltd не одержувала офіційних пропозицій від Кабміну про підписання мирової угоди. Про це «РБК-Україна» повідомив юридичний партнер компанії Олег Альошин.

«Слухання уже відбулися. Останній раунд подачі документів цього місяця. Якщо не буде врегульовано спір шляхом мирової угоди, то восени, приблизно в жовтні—листопаді, може бути рішення. Ми завжди висловлювали готовність до врегулювання, але поки ще не одержували пропозицій», — заявив О.Альошин. За його словами, існує «широке коло питань», що потребують врегулювання.