UA / RU
Підтримати ZN.ua

ТУРКМЕНІСТАН ЗБІЛЬШИВ ЦІНУ НА ГАЗ

2002 року, повідомляє російське агентство «Інтерфакс» із посиланням на представника уряду Туркмені...

Автор: Ганна Люта

2002 року, повідомляє російське агентство «Інтерфакс» із посиланням на представника уряду Туркменістану, принаймні для одного оптового імпортера туркменського газу — Міжнародної групи компаній «Ітера» — ціна збільшиться до 43 доларів за 1000 кубометрів на кордоні Туркменістан—Узбекистан. Контракт за таких умов про постачання в майбутньому році на адресу МГК «Ітера» 10 млрд. кубометрів туркменського газу підписали віце-прем’єр уряду Туркменістану Єлли Гурбанмурадов і президент МГК «Ітера» Ігор Макаров.

2001 року основні імпортери туркменського газу — МГК «Ітера» і НАК «Нафтогаз України» — купували туркменський газ за ціною 40 доларів за тисячу кубометрів з оплатою 50% його вартості валютою, а ще 50% — товарами та послугами.

МГК «Ітера», яка нинішнього року купувала туркменський газ для споживачів у СНД, включаючи Україну й Росію, також є протягом кількох років оператором з транспортування природного газу в Україну. Згідно з контрактом цього року НАК «Нафтогаз України» мала отримати 30 млрд. кубометрів туркменського газу. Однак майже половина призначеного НАКу газу належить «Ітері» — як плата за операторські послуги. 2002 року в Україну заплановане постачання 33,6 млрд. кубометрів туркменського газу за ціною 42 долари за 1000 кубометрів.

Проте поки не визначено, хто буде оператором з доставки в Україну туркменського газу. Крім МГК «Ітера», на цю роль (принаймні на території Російської Федерації) претендує і ВАТ «Газпром», який планує укласти з НАК «Нафтогаз України» прямі контракти.

Таке бажання «Газпрому» зумовлене тим, що українська сторона ще раніше наполягала й на збільшенні транзитної ставки на російський газ по своїй території (до 1,75 дол. за транспортування 1000 кубометрів газу на 100 км газопроводу), і на тому, щоб росіяни оплачували газотранспортні послуги підрозділів НАК «Нафтогаз України» хоча б частково грошима. Росіяни, у свою чергу, запропонували і НАКу оплачувати грошима транзит туркменського газу територією Російської Федерації. Остаточного вирішення цього питання поки не прийнято, отже, і визначитися з оператором із доставки туркменського газу до кордонів України сторони поки що не можуть.

А тим часом у Харкові 14 грудня в ході українсько-російського бізнес-форуму очікувалося підписання протоколу про транзит газу в Україну 2002 року. На момент здавання номера до друку «газовий» протокол не було підписано. Що, втім, дає можливість порівняти основні положення проекту такого міжурядового документа з підписаним остаточним його варіантом.

За даними «ДТ», проект містив дані про імпортну складову газового балансу України-02: близько 34 млрд. кубометрів туркменського газу і 26 млрд. кубометрів російського, яким «Газпром» оплатить газотранспортні послуги НАК «Нафтогаз України». І лише якщо обсяг транзиту російського газу через територію України перевищить запланований обсяг, а отже, її газовий еквівалент буде понад 26 млрд. кубометрів газу, тоді росіяни згодні за перевищення заплатити грішми...

Якщо раніше у випадку реекспорту російського газу «Газпром» вимагав сплачувати за нього по 140 дол. за 1000 кубометрів, то 2002-го погоджується на 100 дол. Зате наполягає на тому, щоб ставка тарифу за транзит газу по території РФ складала 1,09 дол. І всі оператори поставок газу по російській території, у випадку підписання цього проекту, повинні будуть сплачувати за транзит газу грішми. Тож якщо українська сторона наполягатиме на збільшенні тарифної ставки за транзит газу через Україну до 1,75 дол. і на грошових виплатах за такі послуги, то НАКу доведеться приготуватися платити «Газпрому» дуже кругленьку суму. А на чому сторони зійдуться, «ДТ» розповість у наступному випуску, якщо, звісно, на той час протокол буде підписано.