UA / RU
Підтримати ZN.ua

Судові заглушки на трубі

Чи вдасться «РосУкрЕнерго» витягти 8,3 млрд. дол. із кишень українських платників податків? Газові й нафтогазові справи України та її компаній-резидентів дедалі частіше привертають пильну увагу судів...

Автор: Алла Єрьоменко

Чи вдасться «РосУкрЕнерго» витягти 8,3 млрд. дол. із кишень українських платників податків?

Газові й нафтогазові справи України та її компаній-резидентів дедалі частіше привертають пильну увагу судів. І не тільки вітчизняних, як відомо, найсправедливіших у світі. Дедалі частіше позови українських компаній, а також позови проти них розглядають іноземні суди. Найгучнішими останнім часом стали позови проти НАК «Нафтогаз України» від, умовно кажучи, швейцарської компанії - колишнього посередника на газовому ринку «РосУкрЕнерго» і угорської Emfesz Kft. І до «РосУкрЕнерго», і до угорської компанії безпосередній стосунок має Дмитро Фірташ.

Існує також позов компанії Vanco Pryckerchenska Ltd проти уряду України. До цього позову стосунок мали також Р.Ахметов і В.Хмельницький.

Розглянемо коротко, на якому етапі перебуває нині розгляд цих позовів і наскільки сильними є позиції сторін.

Для початку нагадаю, коли, в який саме суд і скільки позовів компанія «РосУкрЕнерго» (РУЕ) подала проти НАК «Нафтогаз України».

Як це передбачено контрактами між «РосУкрЕнерго» і «Нафтогазом України», всі їхні суперечки мають розглядатися в Арбітражному інституті при Торговельній палаті Стокгольма, куди й звернулася компанія «РосУкрЕнерго».

Перший позов «РосУкрЕнерго» до «Нафтогазу» був поданий у квітні 2008 року.

Саме тоді, коли стало зрозуміло, що тодішній прем’єр України Юлія Тимошенко домоглася видалення зі схеми поставок газу в Україну компанії «РосУкрЕнерго» як посередника, у січні 2009 року (коли були підписані два прямі контракти між «Газпромом» і «Нафтогазом України» на купівлю газу для українських споживачів і на транзит газпромівського газу територією України) «РосУкрЕнерго» подала ще три позови проти «Нафтогазу» до Арбітражного суду в Стокгольмі.

Йшлося про багатомільйонні суми, які хотіла отримати «РосУкрЕнерго» з української національної нафтогазової компанії. У травні та листопаді 2009 року «РосУкрЕнерго» збільшила існуючі від початку вимоги й висунула нові - у рамках уже існуючих позовів. Позовні вимоги «РосУкрЕнерго» вилилися в
8,3 млрд. дол.

Принципове для нас запитання: що відповів «Нафтогаз України» Арбітражному суду в Стокгольмі попередньо? Якщо взагалі його про щось запитували.

Наскільки відомо «ДТ», НАК «Нафтогаз України» не визнає (принаймні не визнавала донедавна, поки компанію очолював Олег Дубина) жодну з вимог «РосУкрЕнерго». У свою чергу, «Нафтогаз» подав п’ять обгрунтованих документів із детальним описом заперечень проти вимог «РосУкрЕнерго».

Як удалося встановити «ДТ», аргументи «Нафтогазу України» грунтуються на різноманітних фактичних обставинах справи, на шведському, швейцарському та українському праві, а також на узвичаєній міжнародній комерційній практиці.

«ДТ» також поцікавилося в юристів, які представляють інтереси «Нафтогазу України», чи подавала НАК зустрічний позов (позови)? І якщо так, то коли це було й у чому полягає їхня суть?

З’ясувалося, що «Нафтогаз України» подав чотири окремі зустрічні позови до «РосУкрЕнерго». Перші два були подані в серпні 2008 року, ще два - наприкінці грудня 2008-го. Впродовж 2009 року «Нафтогаз України» також висував зустрічні вимоги до РУЕ в рамках уже існуючих позовів.

Вимоги «Нафтогазу України» пов’язані з невиконанням або неналежним виконанням компанією «РосУкрЕнерго» майже всіх контрактів, які в РУЕ були з «Нафтогазом» у 2005-2009 роках, - на поставку газу в Україну, на транзит газу компанією «РосУкрЕнерго» до Європи, на зберігання газу РУЕ в українських підземних сховищах. У результаті всі позови і з боку «РосУкрЕнерго», і з боку «Нафтогазу України» (всього вісім арбітражних проваджень) було об’єднано в одну справу, яка тепер розглядається Арбітражним судом у Стокгольмі.

Проміжного результату як такого, на думку юристів, поки що немає. Та й навряд чи він може бути в таких справах. Одне спільне рішення, найвірогідніше, буде винесене після завершення розгляду всієї справи. Хоча результатом можна назвати вже те, що «Нафтогаз України» не допустив вирішення суперечки за півроку, як цього хотіли представники «РосУкрЕнерго», посилаючись на нібито простоту справи. Представники «Нафтогазу України» зуміли показати і переконати суддів у тому, що ця справа дуже складна - і з технічної, і з комерційної точок зору.

У таких справах, як «Нафтогаз України» vs «РосУкрЕнерго», важливо не тільки «а судді хто?», також важлива роль юристів, адвокатів сторін.

Тому нагадаю, що інтереси «Нафтогазу України» у цій справі представляє відома міжнародна юридична фірма White & Case. Ця фірма залучила як юридичних співрадників українську юридичну фірму Magisters (раніше більш відому як «Магістр і партнери»).

Залишається додати, що інтереси компанії «РосУкрЕнерго» в Арбітражному суді в Стокгольмі представляють два англійські адвокати (баристери), один із яких є володарем почесного звання QC («адвокат королеви» - найвище адвокатське звання в Англії), й відома шведська юридична фірма Setterwalls. Раніше РУЕ представляла також відома міжнародна юридична компанія DLA Piper (лондонський, стокгольмський і московський офіси), але ця компанія вийшла зі справи.

У справі «РосУкрЕнерго» проти «Нафтогазу України» уже відбулися два слухання по суті справи (у червні-липні 2009 року та у січні 2010-го). Крім того, відбулося кілька процесуальних слухань.

«Нафтогаз України» представляли на судових слуханнях згадані вище юридичні радники. Крім того, як свідки з боку «Нафтогазу» виступали керівники та інші співробітники компанії. Також із боку «Нафтогазу України» виступали експерти з аналізованих питань.

Наступне слухання в Стокгольмі «Нафтогаз України» vs «РосУкрЕнерго» заплановане на травень 2010 року.

«ДТ» звернулося з насущними питаннями по справі НАК vs «РосУкрЕнерго» до нового керівництва «Нафтогазу України». І запитало: чи буде НАК, як і раніше, обстоювати свої інтереси в Арбітражному інституті в Стокгольмі в спорі з «РосУкрЕнерго»? Або ж погодиться віддати «РосУкрЕнерго» 8,3 млрд. дол.? Якщо так, то в який спосіб і з яких коштів? Чи буде замінено адвокатів «Нафтогазу» в цій справі? Якщо так, то хто це може бути (чи, можливо, вже є)?

Поки що ніякої відповіді ми не отримали…

Emfesz Kft vs «Нафтогаз України»

Вже початок цієї справи не обіцяв нічого хорошого для заявника. Позовну заяву Emfesz Kft від 8 січня 2009 року було залишено без розгляду судом першої інстанції міста Будапешта. Суд звернув увагу на некоректність формулювання компанією позовних вимог. Угорська компанія Д.Фірташа (співвласника «РосУкрЕнерго») вимагала відшкодувати збитки на суму 30 млн. дол. за неподачу українським держхолдингом природного газу на початку січня 2009 року.

Emfesz оскаржила це судове рішення в апеляційному порядку. У свою чергу, «Нафтогаз України» подав свої заперечення на апеляцію із проханням відмовити в задоволенні вимог і припинити провадження у справі.

Зрештою угорська компанія Emfesz Kft відкликала позов до НАК «Нафтогаз України», повідомило агентство «Інтерфакс-Україна». А відповідно до процесуального законодавства Угорщини, в разі відкликання апеляційної скарги рішення суду першої інстанції вступає в силу і провадження у справі припиняється.

8 грудня 2009 року суд Будапешта виніс ухвалу про те, що оскаржена компанією Emfesz ухвала від 21 січня 2009 року набрала чинності.

Таким чином, провадження у справі проти «Нафтогазу України» припинено, а Emfesz немає ніяких претензій до «Нафтогазу».

Нагадаю, що Emfesz звинувачувала НАК «Нафтогаз України» у тому, що вона на початку січня 2009 року не поставляла угорській фірмі природний газ, який надходив з Росії через Україну для Угорщини і частково зберігався в українських газосховищах. (Однак на початку 2009-го газ від «Газпрому» не надходив - ні для транзиту, ні для потреб України.)

Emfesz створена у 2003 році бізнесменом Дмитром Фірташем. Після російсько-українського газового конфлікту в січні 2009-го угорський трейдер не зміг одержувати газ у швейцарської компанії RosUkrEnergo AG, співвласником якої також є Д.Фірташ.

Vanco Pryckerchenska Ltd vs уряд України

Ще в 2007 році між українським урядом і компанією Vanco було підписано першу у вітчизняній практиці угоду про розподіл продукції (УРП). Роботи мали проводитися на Прикерченській ділянці надр глибоководного шельфу Чорного моря. Але тут уряд країни запідозрив Vanco Pryckerchenska Ltd у корупції і позбавив компанію ліцензії. Нині справа Vanco перебуває в Арбітражному суді в Стокгольмі. І поки що кінця-краю цієї історії не видно.

Vanco Pryckerchenska Ltd є підрозділом Vanco International, дочірньої компанії Vanco Energy, власником і президентом якої є її засновник Джин Ван Дайк. Vanco Pryckerchenska Ltd (Британські Віргінські Острови) планувала займатися геологорозвідкою і розробкою нафтогазових родовищ на Прикерченському шельфі Чорного моря. Цей проект містить три перспективні площі: Судацький складчастий пояс, Судацький глибоководний складчастий пояс і площу Тетяїв. Загальна площа ділянки - 12960 кв. км, глибина моря - від 70 до 2200 м. Реалізацію проекту заплановано в два етапи: пошукові роботи, а також розробка і видобуток. Загальну суму інвестицій у проект обіцяно на рівні 15 млрд. дол.

Однак українську владу збентежила масштабність площі, на вивчення і розробку котрої Vanco Pryckerchenska Ltd одержала ліцензію. Крім того, уряд України висловив невдоволення принципом розподілу продукції - 70% на 30% на користь Vanco на першому етапі реалізації проекту.

Це і стало каменем спотикання і приводом для розірвання УРП.

У свою чергу, Vanco 17 липня 2008 року розпочала арбітражний процес проти України в Арбітражному суді в Стокгольмі. За інформацією першого заступника міністра юстиції Є.Корнійчука, у 2008 році юридичний супровід судової справи обійшовся Україні в 503 тис. дол.

Нещодавно в Стокгольмі відбулося слухання справи Vanco проти уряду України. І хоча остаточне рішення може бути прийняте не раніше вересня-жовтня, президент компанії Джим Баун сподівається на підписання мирової угоди ще до цього терміну.

Крім того, у компанії Vanco сподіваються, що новий Кабмін М.Азарова при президенті В.Януковичу прислухається до аргументів Vanco і піде на підписання мирової угоди.

Не виключає такої можливості і колишній перший віце-прем’єр Олександр Турчинов. Хоча і продовжує наполягати, що уряд, у якому він працював, обстоював виключно інтереси держави Україна. Юридична компанія Magisters, яка захищає В Арбітражному суді в Стокгольмі інтереси України, поки що від коментарів відмовляється.

А от чиї інтереси захищатиме уряд Януковича, це покаже в тому числі і спір із компанією Vanco.