UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд підтвердив права держави на оскаржувані 18,3% акцій «Укртатнафти»

Господарський суд Києва визнав незаконними угоди з купівлі компаніями SeaGroup International Inc. (США) та AmRuz T...

Господарський суд Києва визнав незаконними угоди з купівлі компаніями SeaGroup International Inc. (США) та AmRuz Trading AG (Швейцарія), відповідно, 9,96 і 8,336% акцій ЗАТ «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.), оплатою в яких виступили векселі зазначених компаній. Про це кореспондентові УНІАН повідомили у прес-службі Фонду держмайна України.

Зокрема, 28 травня Господарсь­кий суд Києва задовольнив позов ФДМ до ЗАТ «Укртатнафта» та SeaGroup щодо незаконності купівлі за векселі 9,96% акцій «Укртат­нафти», а 2 червня — позов до ЗАТ «Укртатнафта» й AmRuz стосовно 8,336% акцій.

Як повідомлялося раніше, 18 березня Верховний суд України задовольнив касаційну скаргу Гене­ральної прокуратури України в інтересах Міністерства палива й енергетики та Фонду держмайна і повернув справу в першу інстанцію.

Нагадаємо, у червні 1999 року SeaGroup International plc (США) й AmRuz Trading AG (Швейцарія) придбали 9,96 і 8,336% акцій «Укртатнафти», відповідно, оплативши їх векселями.

Російські акціонери до 2007 року контролювали в цілому понад 55% акцій «Укртатнафти» і менеджмент підприємства. Мінземмайна Татарстану належало 28,778% акцій ЗАТ, «Татнафті» — 8,613% акцій, а дружнім їй компаніям Seagroup International Inc. та Amruz Trading AG — 9,96 і 8,336% акцій, відповідно.

Українська сторона протягом кількох років оскаржувала правомірність передачі 18,296% акцій «Укртатнафти» компаніям Seagroup International та Amruz Trading. Реєстратор ФК «Укрнафтогаз» у травні 2007 року, за рішенням суду, передав цей пакет акцій на збереження «Нафтогазу України», якому належать 43,054% акцій ЗАТ, що погіршило стосунки між його акціонерами і стало однією з основних причин зриву вже кількох зборів акціонерів. Крім того, «Татнафта», яка була основним постачальником сировини на підприємство, припинила відвантаження нафти.

Довідка. ЗАТ «Укртатнафта» створене 1994 року відповідно до указів президентів України й Татарстану на базі Кременчуцького НПЗ. Проектна потужність підприємства становить 18,6 млн. тонн переробки нафти на рік.