UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шумкова: До кінця року Україна визначиться, з ким будувати завод з виробництва ядерного палива

Конкурсний відбір партнера для будівництва в Україні заводу з виробництва ядерного палива заверш...

Конкурсний відбір партнера для будівництва в Україні заводу з виробництва ядерного палива завершиться до кінця поточного року, заявила в коментарі для «Дзеркала тижня» заступник міністра палива і енергетики України Наталія Шумкова.

«Ми вислухали позиції сторін, визначилися з обсягом запропонованих послуг, їхнім наданням, виклали свою позицію вищим органам влади, які повинні були або дати нам повноваження з підписання, або виставити додаткові вимоги. Залишилося визначити чіткі критерії, щоб наші потенційні партнери — Westinghouse і Росія — уявляли, як ми їх оцінюватимемо», — повідомила замміністра палива і енергетики.

Відповідаючи на питання «ДТ» щодо перспектив підписання договору з російською компанією Шумкова відзначила: «Підписання договорів, у тому числі й довгострокових, — повсякденна процедура для господарюючих суб’єктів. І якби їм ніхто не «допомагав», ніщо не завадило б підписати цей договір. Щодо будь-яких комерційних умов поставок, щодо обсягів, цінових показників ми завжди зможемо домовитися. Ніколи не буває ідеальних умов — виключно українських або виключно російських, завжди необхідний компроміс».

Замміністра підкреслила, що Мінпаленерго при виборі партнера керується професійною ознакою. Водночас на даному етапі до вироблення умов будівництва заводу підключилися й інші структури, які відповідають за питання нацбезпеки, політику, міжнародні відносини і їхні критерії відбору можуть бути продиктовані політичними і економічними інтересами.

«Можливо, ми не знаємо багатьох політичних віянь, може, вони не розуміють ціни питання — у чому ми виграємо або програємо, вибираючи того або іншого партнера. Ми, я маю на увазі атомників, професіоналів-енергетиків, готові пояснити свою позицію і готові почути політиків», — підкреслила Шумкова.

Нагадаємо, що в жовтні на засіданні РНБО Президент дав доручення до кінця 2009 року пропрацювати питання про будівництво заводу на конкурсній основі. Як партнери розглядаються російська компанія «ТВЕЛ» і американська Westinghouse.

Докладніше читайте в статті Владимира Піскового «Професійна складова» у свіжому номері «ДТ».