UA / RU
Підтримати ZN.ua

СЕКТОР ГАЗУ

Міністри обговорили... Міністр палива та енергетики України Сергій Тулуб і міністр промисловості ...

Автор: Ганна Люта

Міністри обговорили...

Міністр палива та енергетики України Сергій Тулуб і міністр промисловості та енергетики РФ Віктор Христенко 15 червня в Києві обговорили діяльність ТОВ «Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України». За повідомленням прес-служби Мінпаливенерго, міністри також обговорили широке коло питань співробітництва України і Росії в енергетичній та нафтогазовій галузях.

Після зустрічі з українським міністром В.Христенко взяв участь у зборах учасників консорціуму, на яких обговорювався хід реалізації доінвестиційної фази роботи консорціуму, зокрема підготовка техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) і виконання проектно-дослідницьких робіт для будівництва ділянки Богородчани—Ужгород магістрального газопроводу (МГ) Новопсков (Росія) — Ужгород (Україна).

Учасники консорціуму домовилися...

Учасники консорціуму також розглянули перебіг підготовки нормативних документів, необхідних для створення тендерного комітету та організації його роботи для закупівель товарів і послуг під час будівництва газопроводу.

Як уже відомо, інжинірингово-виробниче підприємство «ВНІПІтрансгаз» (Київ) і «Нафтогаз України» уклали договір на розробку проекту будівництва газопроводу Богородчани—Ужгород. «ВНІПІтрансгаз» уже розпочав вибір та узгодження траси, збирання вихідних даних для виконання проекту.

На початку 2003 року «ВНІПІтрансгаз» залучили як технічного консультанта, й він очолив від української сторони роботи з цього проекту. Фахівці підприємства розробили ТЕО магістрального газопроводу Новопсков—Ужгород, на підставі якого був виділений перший етап будівництва — ділянка Богородчани—Ужгород.

Потужність магістрального газопроводу Новопсков—Ужгород може становити 19—29 млрд. кубометрів газу на рік, а вартість його будівництва — 2,2—2,8 млрд. дол. На всій протяжності газопроводу (а це близько 1,5 тис. км) планується встановити 12 компресорних станцій.

ТОВ «Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України» створено українською й російською нафтогазовими компаніями на паритетних засадах. На початку листопада 2002 року «Нафтогаз України» і російський «Газпром» підписали установчі документи; згодом для участі в переговорах зі створення консорціуму були запрошені представники концерну Ruhrgas (Німеччина). Консорціум на взаємовигідних умовах забезпечуватиме транспортування газу, а також надійність, безпеку і стабільність функціонування газотранспортної системи України.

Нині потужність газотранспортної системи (ГТС) України на вході становить 288 млрд. кубометрів на рік, на виході — близько 175 млрд. кубометрів, зокрема близько 140 млрд. кубометрів — для транзиту газу в країни Європи, близько 35 млрд. кубометрів — до Росії та Молдови.

Газопровід Новопсков—Ужгород планується продовжити до Казахстану для постачання газу із Середньої Азії в Україну і Європу.

Поки що учасники газотранспортного консорціуму мають намір до 23 червня вибрати маршрут траси газопроводу Богородчани—Ужгород. До цієї самої дати має бути завершена експертиза ТЕО траси Новопсков—Ужгород.

Учасники зборів також ініціювали розробку міжурядової угоди про заходи з розвитку стратегічного співробітництва в газовій галузі між Росією та Україною, зокрема міжурядової угоди про транзит російської нафти територією України.

А «Газпром» заявляє, що 2003-й був найкращим для нього роком

Тим часом російський «Газпром» планує, що «газ Ямала, — за словами заступника голови правління цієї компанії Ананенкова, — має йти з півострова своїм, новим коридором на Ухту і Грязовець. Ми не плануємо будівництво газопроводів із Ямала у бік Ямбурга, оскільки мета «Газпрому» — збільшити обсяги видобутку газу в Російській Федерації, забезпечити параметри Енергетичної стратегії, тобто видобуток 730 млрд. кубометрів у 2020 році».

Напередодні ж річних зборів акціонерів ВАТ «Газпром» опублікував свій звіт. З цього документа випливає, що в 2003 році видобуток газу підприємствами «Газпрому» перевищив 540 млрд. кубометрів. Експорт газу в Європу становив 132,9 млрд. кубометрів, експорт у держави СНД і Балтії — 42,6 млрд. Виторг від продажу товарів, продукції та послуг російського газового монополіста становив 780,613 млрд. рублів (без ПДВ, акцизів та інших аналогічних платежів). Валютний виторг від експорту газу в Європу приніс «Газпрому» 16 млрд. дол. Чистий прибуток компанії становив 142,623 млрд. рублів. На виплату дивідендів рекомендовано виділити 15,335 млрд. рублів. Містить звіт і масу іншої корисної інформації, що стосується України. До неї ми ще повернемося після проведення річних зборів акціонерів «Газпрому».

Хочеться сподіватися, що і НАК «Нафтогаз України» нарешті закінчить усі етапи свого аудиту й оголосить реальний стан своїх фінансово-господарських справ. Поки що на сайті української компанії можна знайти тільки стареньку довідку, яка ніяк не скидається навіть на препарований річний звіт. Але ж НАК теж акціонерною компанією називається...