UA / RU
Підтримати ZN.ua

Реєстр «Дніпроенерго» відновлено — починається модернізація виробництва

Попри позови до колишнього реєстратора ВАТ «ФК «Укрнафтогаз», ВАТ «Дніпроенерго» поновлює масштабну інвестиційну програму в рамках інвестиційного договору, укладеного майже рік тому — 13 вересня 2007 року...

Автор: Іван Гонта

Попри позови до колишнього реєстратора ВАТ «ФК «Укрнафтогаз», ВАТ «Дніпроенерго» поновлює масштабну інвестиційну програму в рамках інвестиційного договору, укладеного майже рік тому — 13 вересня 2007 року. Як заявляє керівництво компанії, це стало можливим після відновлення системи реєстру власників іменних цінних паперів енергогенеруючої компанії. Крім того, це створило необхідні умови для забезпечення прав акціонерів, внесення й освоєння капіталовкладень інвесторів. Як відомо читачам «Дзеркала тижня», останнім часом і багато компаній енергосектора країни, і Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) звертали увагу на, м’яко кажучи, некоректну поведінку реєстратора ФК «Укрнафтогаз». У результаті ТОВ «Дніпроенерго» змінило реєстратора. Хто ним став і яка взагалі інвестиційна програма, кореспондент «ДТ» розпитав голову правління ТОВ «Дніпроенерго» Юрія БОЧКАРЬОВА.

— Юрію Георгійовичу, наскільки відомо, останні збори акціонерів ТОВ «Дніпроенерго» відбулися 27 серпня 2007 року. На них були ухвалені доленосні для компанії рішення, проте після цього збори акціонерів так жодного разу і не вдалося провести. З чим, на ваш погляд, це було пов’язано?

— Основна причина — діяльність (а точніше, бездіяльність) Фінансової компанії «Укрнафто­газ», яка раніше вела реєстр акціонерів «Дніпроенерго». Пред­ставники «Укрнафтогазу» не з’яв­лялися для підготовки та проведення зборів, не надавали реєстру власників іменних цінних паперів. Реєстратор не виконував рішень судів і виконавчої служби з передачі реєстру. Відповідно, провести загальні збори акціонерів ТОВ «Дніпроенерго» було неможливо.

Стосовно посадових осіб «Укрнафтогазу» навіть було відкрито кримінальну справу, і в офісі компанії було проведено обшук, проте реєстр так і не був вилучений. Держкомісією з цінних паперів і фондового ринку в червні поточного року реєстр ТОВ «Дніпроенерго» був визнаний утраченим. Раніше, 4 березня 2008 року, на підставі скарг інших учасників енергоринку ДКЦПФР прийняла рішення про анулювання ліцензії «Укрнафтогазу». Згідно з установленими законом вимогами, 6 березня 2008 року правління ТОВ «Дніпроенерго» уклало договір на ведення реєстру з тимчасовим реєстратором — «Промінвест­банком», який вів систему реєстру власників акцій ТОВ «Дніпроенерго» з 1998-го по 2001 рік і який згодом відновив реєстр нашої компанії.

— Що дало підприємству відновлення реєстру?

— По-перше, це забезпечило реалізацію прав акціонерів і передусім — держави, у частині участі в управлінні товариством, у корпоративному управлінні. Тепер приймати доленосні рішення про майбутнє компанії будуть, як і належить, збори акціонерів та обрані ними органи управління.

По-друге, відновлення реєстру дало змогу зафіксувати право власності інвесторів на акції компанії та започаткувало реалізацію унікальної (з точки зору залучення приватного інвестора) для вітчизняної енергетики інвестиційної програми. Один із перших її етапів — виведення з консервації та відновлення блоку №10 Криворізької теплоелектростанції (ТЕС), який 12 років перебував на консервації. Його введення в експлуатацію заплановане на 15 листопада 2008 року. У результаті цього енергосистема України одержить додаткову потужність у 300 МВт.

— Це досить дорогий захід. Скільки компанія має намір вкласти в це коштів і звідкіля їх візьме?

— На проведення ремонту устаткування 10-го блоку Криворізької ТЕС компанія «Дніпроенерго» планує витратити 133 млн. грн. Реконструкція вестиметься за рахунок капіталовкладень інвесторів — ТОВ «Павлоградвугілля» і ТОВ «Шахта «Комсомолець Донбасу», які входять, як відомо, до складу «Донбаської паливно-енергетичної компанії» (ДПЕК).

— Розкажіть про інвестиційну програму докладніше: скільки коштів передбачається вкласти і куди?

— За умовами інвестиційного договору, у найближчі п’ять років у відновлення основних фондів «Дніпроенерго» інвестор спрямує 1 млрд. грн. В основному інвестиції буде використано на технічне переоснащення дев’ятого й одинадцятого блоків Придніпровської ТЕС (відповідно, 309 млн. грн. і 103 млн. грн.), третього блоку Криворізької ТЕС (загалом 448 млн. грн., із них частка інвесторів — 200 млн. грн.) і першого блоку Запорізької ТЕС (366 млн. грн). Також щонайменше 10 млн. гривень інвестори вкладуть у соціальну інфраструктуру підприємства.

— Коли перші інвестиційні кошти від «Павлоградвугілля» та «Комсомольця Донбасу» буде переведено на рахунок ТОВ «Дніпроенерго»?

— Інвестиційним договором передбачено певний порядок внесення інвестицій. Спочатку необхідно провести викуп цільових облігацій, емітованих компанією «Дніпроенерго», інвесторами. Реєстрація випуску облігацій має бути завершена в четвертому кварталі цього року. Таким чином, інвестори, викупивши ці облігації, внесуть заплановані інвестиції. Випуск облігацій перед­бачений із терміном погашення 30 років зі ставкою 0,001% річних. На момент надання цих облігацій до сплати інвестори зобов’язані передати їх профспілковому комітету компанії, що стане додатковим джерелом фінансування соціальних програм.

— Розкажіть хоча б двома словами про подальшу стратегію розвитку підприємства? Які цілі та завдання стоять перед менеджментом компанії?

— Основна стратегічна мета «Дніпроенерго» — нарощування генеруючої потужності. Тому головне завдання для менеджерів компанії — це модернізація та реконструкція обладнання, яке зараз перебуває в довгостроковому резерві, як, наприклад, блок №10 Криворізької ТЕС. Таких блоків у нас іще чотири (по два на Криворізькій і Придніпровській ТЕС).

Серед інших завдань можна назвати зниження собівартості виробництва, наповнення бюджету податковими платежами, поліпшення соціального клімату на підприємствах і в містах, де розташовані станції «Дніпро­енерго».

Більш детальна стратегія розвитку підприємства зараз розробляється і буде представлена наступного місяця.

Для довідки. ТОВ «Дніпроенерго» — одна з найбільших енергогенеруючих компаній України. Володіє трьома тепловими електро­станціями — Запорізькою, Криворізькою та Придніпровською; їх сумарна встановлена потужність становить 8,185 ГВт.

За підсумками 2007 року частка ТОВ «Дніпроенерго» на ринку теплової генерації України становила 22,76% (8,7% усієї генерації України). Виручка ТОВ «Дніпроенерго» 2007 року досягла
3,8 млрд. грн., чистий прибуток — 121,938 млн. грн.

Власником 50%+1 акція є НАК «Енергетична компанія України», 45% належить ДПЕК, іншими акціями володіють міноритарні акціонери. Капіталізація ТОВ «Дніпроенерго» у ПФТС станом на 19 січня 2008 року становила 2,48 млрд. дол.