UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща допоможе Україні переробляти вугілля по-новому?

Польський експеримент по впровадженню новітніх вуглепереробних технологій із виробництвом альтернативного палива може принести користь Україні...

Польський експеримент по впровадженню новітніх вуглепереробних технологій із виробництвом альтернативного палива може принести користь Україні. У випадку успішної роботи тестового заводу в Сілезії, аналогічні підприємства можуть з'явитися в Україні.

Синтезований газ, який видобуватимуть на польському заводі, є альтернативним видом палива, що не викидає в атмосферу парникові гази. Його будуть використовувати для видобутку електроенергії, а також для виробництва газоподібного й рідкого палива, зокрема, бензину.

Крім найбільшого Сілезького басейну, у Польщі вугілля також видобувають у двох інших регіонах - у Нижній Сілезії та Люблінському воєводстві. На думку експертів, новітні вуглепереробні технології через кілька років можуть прийти й у ці менш значні вугільні басейни.

Разом із тим, люблінські лідери й представники тамтешньої шахти «Богданка» настроєні тісно співпрацювати зі своїми українськими колегами із сусідньої Волині й північної Львівщини.

Вже сьогодні є багато проектів спільної українсько-польської експлуатації покладів вугільних і мінеральних ресурсів у цьому регіоні з використанням новітніх технологій. Але більшість цих проектів поки нездійсненна через транспортні проблеми на кордоні.

Однак можливості для використання кращих вуглепереробних технологій у Львівсько-Волинському басейні існують, вважають фахівці. Якщо Україна буде задіяна в проекті, спільні польсько-українські тестові заводи з переробки вугілля можуть послужити основою для подальшого будівництва в Донбасі.

Докладніше читайте у статті Якуба Логінова «Поляки «заправлятимуться» вугіллям. З користю для Донецька».