UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОРЕС БЕРЕЖЕ ВІРНІСТЬ КВОТАМ

Чергова конференція країн—членів ОРЕС, що відбулася минулого тижня у Відні, несподіванок не принесла — рішення залишити квоти на видобуток нафти незмінними експерти прогнозували заздалегідь...

Автор: Оксана Приходько

Чергова конференція країн—членів ОРЕС, що відбулася минулого тижня у Відні, несподіванок не принесла — рішення залишити квоти на видобуток нафти незмінними експерти прогнозували заздалегідь. Правда, прогнозувати динаміку цін на нафту в розпал літнього сезону, коли відпускники, насамперед американські, використовують особливо багато бензину, ті ж самі експерти наразі не беруться. З одного боку, за останні три тижні у США, на які припадає від 5 до 11% щоденного обсягу експорту нафти країнами—членами ОРЕС, ціни на нафту впали майже на 15%. При цьому її запаси зросли приблизно на 7% і досягли в травні нинішнього року найвищого за останні 22 місяці показника. Та й ціни на акції нафтових компаній, як і раніше, залишаються досить високими.

З другого боку, вкрай заплутаною залишається ситуація з постачанням іракської нафти. Донедавна в рамках програми «нафта в обмін на продукти харчування» Ірак постачав, відповідно до квот, які визначала ООН кожні шість місяців, до 2 млн. барелів на день. Проте після того, як США і Великобританія зажадали перегляду цієї політики у бік посилення, наполягаючи на щомісячному перегляді нафтових квот, Ірак з початку літа на знак протесту взагалі відмовився постачати свою нафту на міжнародний ринок. Щоправда, особливого дефіциту при цьому не виникло. Як стверджують експерти, проблему було розв’язано почасти за рахунок негласних поставок нафти Саудівською Аравією і деякими іншими країнами в розмірі 700 тис. барелів на день понад індивідуальну квоту, а також за рахунок контрабандних поставок з самого Іраку. В результаті ціни на нафту залишалися досить стабільними і не вийшли за межі заданого коридора в 22–28 дол. за барель. Зокрема у вівторок, у день оголошення про рішення ОРЕС про збереження квот, ціни на сиру нафту на Лондонській біржі навіть упали на 31 цент і досягли позначки 25,33 дол. за барель.

Досить жорстка позиція Росії, яка пообіцяла накласти вето на пропозицію про перегляд в ООН нафтових квот для Іраку, сприяла тому, що про цю проблему США і Великобританією поки що більше не говорять. Цілком можливо, що Ірак найближчим часом відновить свої офіційні поставки. Тому до кінця літа на нафтовому ринку очікується істотне зростання пропозиції, яка, за найоптимістичнішими прогнозами, має бути врівноважена зростанням попиту. Отож країни—члени ОРЕС, натхнені тим, що їм протягом двох років — найбільш тривалого періоду після кризи 80-х — вдавалося утримувати ціни на нафту вище позначки 20 доларів за барель, не збираються робити ніяких різких рухів щонайменше до 26 вересня нинішнього року — дати, на яку запланована чергова конференція ОРЕС.