UA / RU
Підтримати ZN.ua

Офіційний перелік офшорів значно розшириться

Уряд України має намір розширити офіційний перелік офшорних держав. Дане питання планують розглянути вже на наступному засіданні уряду, повідомили джерела «Дзеркала тижня» в Кабміні...

Уряд України має намір розширити офіційний перелік офшорних держав. Дане питання планують розглянути вже на наступному засіданні уряду, повідомили джерела «Дзеркала тижня» в Кабміні. У список офшорів знову потрапив Кіпр.

Відповідні поправки буде внесено до чинного розпорядження КМУ «Про перелік офшорних зон» (№77-р від 24.02.2003 р.).

За інформацією «ДТ», розділ «Європа» у постанові доповниться такими країнами, як Кіпр і Ліхтенштейн. У Центральній Америці до переліку будуть віднесені Гватемала, Коста-Рика та Панама.

Сам перелік буде доповнено відразу двома новими розділами «Південна Америка» і «Південно-Східна Азія», до яких буде включено, відповідно, Уругвай і Чилі, а також Бруней, Малайзію та Філіппіни.

Мета документа — посилення контролю за транскордонним ухилянням від оподаткування. План передбачає низку доручень щодо поліпшення адміністрування податків — в основному ДПАУ, а також Мінфіну, МЗС, Мінекономіки, Держмитниці та іншим держструктурам. Тобто, теоретично, кіпрські та інші капітали візьмуть у тісні руки.

Нагадаємо, що острівна держава Кіпр, що є як основним реципієнтом, так і донором зовнішніх українських інвестицій, вносилося і виключалося з офіційного українського переліку офшорних зон неодноразово. Востаннє — 1 квітня 2005 року — до офшорів його зарахував уряд Юлії Тимошенко (розпорядження КМУ №82-р). Проте менш ніж через рік, 1 лютого 2006-го, Кабмін Юрія Еханурова відмінив це рішення (розпорядження №44-р.).