UA / RU
Підтримати ZN.ua

НОВА МІТЛА ПО-НОВОМУ МЕТЕ?

Справедливість цього прислів’я вкотре підтвердили останні події на Хмельницькій атомній електростанції...

Автор: Світлана Кабачинська

Справедливість цього прислів’я вкотре підтвердили останні події на Хмельницькій атомній електростанції. Сергій Тулуб, очоливши «Енергоатом», без зволікань почав «наводити порядок» у галузі. Точніше — пильно придивлятися до ставлеників попереднього керівництва «Енергоатому» на місцях, яке, подейкують, підозрюється найвищими столичними верхами в нездоланних симпатіях до Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко. Хмельницька АЕС у цьому плані й справді потребувала особливо прискіпливого погляду.

По-перше, тому, що на березневих виборах 37-тисячне місто — супутник ХАЕС Нетішин 46,2% голосів (найвищий показник на Хмельниччині) віддало блоку «леді Ю». Мабуть, нетішинці, де в кожній родині хоч хтось та працює на ХАЕС, не могли забути «енергетичного» віце-прем’єра єдиного українського уряду, при якому сфера атомної енергетики почала вибиратися з глибокої кризи. Тоді не лише почали надходити живі кошти в галузь і повністю було виплачено зарплату енергетикам, а й настав майже фантастичний період, коли на добудову другого блоку щодня ХАЕС отримувала по мільйону гривень! Щоправда, цей «золотий дощ» був дуже короткочасним. Щойно Юлію Володимирівну усунули з посади, він негайно припинився.

По-друге, коли директором «Енергоатому» призначили Сергія Тулуба — не фахівця з питань ядерної енергетики — і профком «Енергоатому» закликав працівників усіх атомних станцій країни до акцій протесту, атомники Нетішина активно підтримали цю акцію недовіри новому керівнику.

По-третє, коли говорити про «ставлеників» попереднього керівництва, то, очевидно, насамперед слід мати на увазі генерального директора Хмельницької АЕС Володимира Софіюка. Адже його було призначено на цю посаду в грудні 2000 року попереднім керівником «Енергоатому» та його ж попередником на ХАЕС Юрієм Недашковським. А той, у свою чергу, змінив на капітанському містку «Енергоатому» теж колишнього директора ХАЕС Миколу Дудченка. Всі ці переміщення, до речі, були майже блискавичними для звиклої до кадрової стабільності ядерної енергетики: директори на ХАЕС мінялися чи не кожні два роки, що далеко не з кращого боку характеризує сучасну ситуацію в українській атомній галузі.

Але не хочеться думати, що саме ці причини спонукали нового президента «Енергоатому» після призначення здійснити поїздку на Хмельницьку атомну. Навпаки, цей візит декларувався, сприймався і підсумовувався обома сторонами як природний процес знайомства, що мав би сприяти взаємопорозумінню задля подальшої плідної співпраці. Проте, кажуть, уже тоді столичному гостю дуже не сподобався директор ХАЕС Володимир Софіюк. І невдовзі після від’їзду київського гостя, 12 липня, Софіюка було звільнено з посади і призначено начальником зміни другого енергоблоку ХАЕС. Формально — за власним бажанням, про яке той до цього дня нікому на станції і словом не прохопився. Та й сумнівно, чи таким було власне бажання висококласного фахівця, який до призначення директором ХАЕС у грудні 2000 року три роки працював тут головним інженером. Софіюк був типовим виробничником, але виробничником на атомній станції. Під час його директорства станція працювала стабільно. Повага до директора в місті атомників була теж стабільною, про що свідчить обрання В.Софіюка цього року депутатом Хмельницької облради.

Щоправда, попри 53-річний вік, В.Софіюку властива відвертість, що межує з необачністю. Влітку минулого року, коли Ю.Тимошенко була в жорстокій опалі, на запитання кореспондента «ДТ» про ставлення енергетиків до неї і зауваження заодно, що можна й не відповідати на це запитання, Володимир Іванович сказав буквально таке: «Чому ж, мені приховувати нічого. Час, коли енергетикою керувала Тимошенко, був найстабільнішим за все останнє десятиріччя. Відповідне й ставлення до неї у нашому професійному середовищі».

Цього разу, зв’язуючись із В.Софіюком по телефону, теж хотілося сподіватися на прямі відповіді. Однак тема розмови не викликала ентузіазму співрозмовника.

— З якої причини ви написали заяву про звільнення?

— Я б не хотів торкатися цієї теми.

— У вас виникли якісь непорозуміння з Тулубом під час його приїзду в Нетішин?

— Я б не сказав.

— Ви якимсь чином підтримували протест профкому «Енергоатому» після призначення нового керівника?

— Ні, на території станції не було жодних виявів протесту. Правда, десь із півтисячі чоловік провели мітинг на міському майдані. Деталей я не знаю, мене в той час не було в Нетішині.

— На інших станціях теж є кадрові перестановки?

— Директор Рівненської атомної іде заступником президента «Енергоатому».

— Але рівненський директор вже у поважному — літ за 70 — віці?

— Так, він дуже досвідчений керівник.

— А яким ви бачите своє майбутнє?

— Поки що я у відпустці.

— На всі 100 днів (така відпустка у директора АЕС.— С.К.)?

— Місяць точно відпочиватиму. А далі видно буде.

...Нового директора Хмельницької атомної ще не призначено. Говорять про кандидатуру заступника директора Запорізької АЕС п.Тищенка.

Втім, хіба мало в Україні директорів шахт?..