UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАНУ: Надра України володіють величезним вуглеводневим потенціалом, нехтувати яким неприпустимо

Результати пошуково-розвідувальних робіт і наукових досліджень в галузі нафтогазової геології с...

Результати пошуково-розвідувальних робіт і наукових досліджень в галузі нафтогазової геології свідчать про необґрунтованість тверджень про виснаження вуглеводневих ресурсів українських надр, заявили співробітники НАНУ в статті для «Дзеркала тижня».

Надра України володіють величезним, понад 50 млрд. тонн умовного палива в нафтовому еквіваленті, вуглеводневим потенціалом, нехтувати яким неприпустимо, впевнені академік-секретар відділення наук про Землю НАНУ В’ячеслав Шестопалов, директор Інституту геологічних наук, академік НАНУ Петро Гожик та директор Чернігівського відділення Українського геологорозвідувального інституту, член-кореспондент НАНУ Олександр Лукін.

За даними учених, нерозвідані традиційні вуглеводневі ресурси України складають, принаймні, 25 млрд. тонн умовного палива.

Вчені зазначають, що якщо розглядати перспективи на найближчі 10—15 років, то за умов активної фінансової, нормативно-законодавчої і організаційної підтримки галузі, в Україні може бути отримано 4—5 млрд. тонн умовного палива. Це приблизно в два рази більше, ніж здобуто в країні газу і нафти за весь час експлуатації надр.

«Майбутні покоління українців не вибачать нам того, що ми не скористалися можливістю зробити Україну енергетично, а отже — економічно і політично незалежною. Поки ще збереглися залишки кваліфікованих кадрів, необхідно вивести зі спаду вітчизняну нафтогазодобувну галузь, істотно збільшити обсяги геофізичних досліджень і буріння, відродити українську нафтогазогеологічну науку», — відзначають вчені.

На їхню думку, для могутнього розвитку нафтогазової галузі необхідний комплексний підхід, що включає зниження фінансового тиску на галузь з одночасним посиленням контролю за використанням засобів для виявлення і освоєння родовищ.

«Доцільно впровадити механізми фінансового заохочення компаній щодо обов’язкового фінансування науково-технічного супроводу і впровадження його розробок в основні види виробництва. Тільки в такому разі науково-технічна діяльність посяде важливе місце в розвитку нафтогазової галузі, а сама галузь вийде зі стану застою і розвиватиметься в повній відповідності до потреб країни», — переконані вчені.

Докладніше читайте в статті В’ячеслава Шестопалова, Петра Гожика і Олександра Лукіна «Потужний вуглеводневий потенціал надр України — основа прийдешньої енергетичної незалежності» у свіжому номері «ДТ».