UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мова йшла про утилізацію OPAL!

16 вересня Робоча група OPAL погодила рекомендації стосовно можливих рішень по утилізації трубопроводу OPAL у відповідності з правилами Третього енергетичного пакета. Дане питання стане предметом майбутнього правового розгляду.

Автор: Алла Єрьоменко

16 вересня з'явилася інформація з посиланням на Міненерго РФ щодо газопроводу "Північний потік": "Завдяки своєму союзнику Німеччині, Росія і Євросоюз змогли досягти домовленості щодо статусу газопроводу OPAL, який повинен поставляти російський газ у Чехію за "старомодним" довгостроковим контрактом, але яким ЄК раніше обмежила обсяги прокачування наполовину.

Робочі групи РФ і ЄС у рамках чергового раунду переговорів... досягли домовленості про статус газопроводу OPAL. Остаточну угоду буде підписано до кінця жовтня. Подробиці домовленості поки що невідомі".

Редакція DT.UA одразу ж звернулася у представництво Єврокомісії в Україні із запитаннями: Про який статус газопроводу OPAL попередньо домовилися ЄС, Єврокомісія і "Газпром"? Чи справді ЄК переглянула своє рішення і дозволила OPAL резервувати 100% потужностей для транспортування в Європу російського газу, зокрема газопроводом "Північний потік" (див. схему на сайті DT.UA)? Чи враховує ЄК і яким чином думку з цього приводу Балтійських держав і України як транзитера російського газу в ЄС?

Офіційну відповідь від ЄК редакція DT.UA отримала негайно":

"16 вересня Робоча група OPAL погодила рекомендації стосовно можливих рішень по утилізації трубопроводу OPAL у відповідності з правилами Третього енергетичного пакета. Дане питання стане предметом майбутнього правового розгляду. Рекомендації Робочої групи не вносять зміни до законодавчої бази. Зміни є можливими лише за рішенням Німецького національного енергетичного регуляторного органу (Bundesnetzagentur) та під належним наглядом Європейської комісії".

Відповіді на решту запитань ЄК пообіцяла надати найближчим часом.