UA / RU
Підтримати ZN.ua

МАЛІ ГЕС — НЕЗАТРЕБУВАНИЙ ПОТЕНЦІАЛ

У багатьох країнах значною підмогою в розв’язанні енергопроблем є мала енергетика — порівняно невеликі гідроелектростанції (ГЕС), здатні забезпечити енергією сусідні райони...

Автор: Світлана Донцева

У багатьох країнах значною підмогою в розв’язанні енергопроблем є мала енергетика — порівняно невеликі гідроелектростанції (ГЕС), здатні забезпечити енергією сусідні райони. Приміром, у Німеччині таких малих ГЕС налічується до 30 тисяч, у Китаї — 8 тисяч, у Франції — понад 4 тисячі, в Японії — 1,3 тисячі. Україна ж, маючи найпотужніший гідропотенціал малих і середніх річок, сьогодні може заявити лише про півсотню діючих малих ГЕС.

Хоча не можна сказати, що ніхто в країні не усвідомлює: будівництво нових і відбудова зруйнованих малих ГЕС зможе значно підвищити рівень і надійність енергозабезпеченості економіки, сприятиме зменшенню дорогого імпорту вуглеводневої сировини, а також істотно вплине на поліпшення екологічної ситуації в різних регіонах. Приклад цього — ініційована Черкаською облдержадміністрацією програма відбудови малих ГЕС. Під час реалізації згаданої програми у 2002—2003 роках було відновлено чотири малі гідроелектростанції, відремонтовано й реконструйовано три працюючі ГЕС. Усі вищезазначені роботи виконано зовнішньоекономічною асоціацією «Новосвіт» і ТОВ «Енергоінвест». Днями в промислову експлуатацію ці підприємства здали відновлену Лисянську ГЕС.

Лисянську ГЕС свого часу спроектував київський інститут «Укрдіпросільелектро», введено її в експлуатацію на початку 1953 року. Встановлена потужність двох агрегатів тоді становила 200 кВт. Станція пропрацювала до початку 70-х років, після чого її устаткування демонтували й вивезли, а будівлю згодом майже повністю зруйнували. Отож «Новосвіт» і її черкаська філія торік у березні розпочали відбудову Лисянської ГЕС що називається з нуля. За рік повністю відновлено споруду станції і всю необхідну інфраструктуру. Закуплено і встановлено дві гідротурбіни й інше обладнання. Отож після комплексу відбудовних робіт потужність цієї ГЕС, як і раніше, становить 200 кВт.

Лисянська ГЕС щомісяця генеруватиме 100 тис. кВ.год. порівняно дешевої електроенергії, яка забезпечить потреби приблизно п’яти селищ Черкаської області (або гарантовано забезпечить подачу електроенергії на промислове підприємство середнього масштабу). Отож відбудова малих ГЕС — цілком прибуткове завдання, що заслуговує на увагу як регіональної, так і загальнодержавної влади.