UA / RU
Підтримати ZN.ua

КОНЦЕПТУАЛЬНЕ ВЕТО

Президент України Леонід Кучма 31 липня наклав концептуальне вето на закон «Про особливості функц...

Президент України Леонід Кучма 31 липня наклав концептуальне вето на закон «Про особливості функціонування оптового ринку електроенергії в Україні», пропонуючи Верховній Раді під час повторного розгляду відхилити його у зв’язку з тим, що в нинішній редакції цей закон може завдати функціонуванню оптового ринку електроенергії (ОРЕ) непоправної шкоди. Про це повідомило агентство «Інтерфакс-Україна» із посиланням на адміністрацію Президента України.

У зауваженнях глава держави, зокрема, зазначив, що цей закон не має перехідних положень і тим самим може зруйнувати діючу систему ОРЕ, оскільки для створення нової знадобиться чимало часу.

Крім того, набуття чинності законом може призвести до значного зростання тарифів на електроенергію для окремих категорій споживачів. Зокрема, відповідно до розрахунків Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ), тарифи для населення можуть зрости на 97%. Таке підвищення цін, на думку Президента, потребуватиме значних пільг і субсидій, не передбачених держбюджетом.

Водночас, як вважає глава держави, закон може призвести до того, що вузькій категорії підприємств, які виробляють високоліквідну продукцію, постачатиметься дешева електроенергія.

Президент також не погодився з тим, що закон передбачає необхідність ліквідації системи розподільних рахунків, на які надходять кошти від плати за електроенергію.

Як повідомлялося раніше, Кабінет міністрів України вирішив рекомендувати Президентові Леоніду Кучмі застосувати конструктивне вето до закону «Про особливості функціонування оптового ринку електроенергії в Україні», ухваленого Верховною Радою 5 липня ц.р.

Закон передбачає створення на українському енергоринку конкурентного середовища шляхом упровадження прямих договорів між його учасниками.

Наразі держава в особі ДП «Енергоринок» (оптовий ринок електроенергії) зберігає монополію на оптову торгівлю електроенергією. ДП також виконує функції розпорядника системи коштів та системи розрахунків оптового ринку і безпосередньо підпорядковане Кабінету міністрів.