UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єрмілов: Впровадження програм енергозбереження в Україні не вигідно «Газпрому» і може викликати опір підприємств-монополістів

Впровадження програм енергозбереження в Україні не вигідно «Газпрому» і може викликати опір вітчизняних підприємств-монополістів...

Впровадження програм енергозбереження в Україні не вигідно «Газпрому» і може викликати опір вітчизняних підприємств-монополістів. Про це в інтерв'ю «Дзеркалу тижня» заявив глава Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР) Сергій Єрмілов.

«Ми наступаємо на ринок «Газпрому», бо скорочення споживання природного газу на 20% — це дуже багато. Це дуже великий обсяг — майже 15 млрд. кубометрів газу. Скорочення відбудеться в основному за рахунок імпорту газу. І ми цього доможемося», — підкреслив він.

За словами Єрмілова, супротивниками енергоефективних програм можуть стати і вітчизняні підприємства-монополісти, які через їх впровадження втратять частину валових доходів.

В той же час, глава НАЕР переконаний, що саме ці підприємства і повинні стати головними ініціаторами впровадження програм енергозбереження, щоб зберегти конкурентоспроможність.

«Рано чи пізно може статися так, що, приміром, після модернізації тепломережі у Донецьку тариф, умовно кажучи, буде 100 гривень за одиницю тепла, а в Луганську, котрий все вичікував і нічого не робив, — 200 або 300. У цьому разі важко буде пояснити споживачу, чому так відрізняються тарифи в сусідніх містах або регіонах. Що зробить міська громада? Вона таких керівників просто викине з їхніх кабінетів», — відзначив він.

Глава НАЕР переконаний, що розуміння необхідності впровадження енергоефективних програм у керівників підприємств вже сформоване.

«Більша частина керівників у нас — люди свідомі, і в разі створення певних умов, над якими ми зараз працюємо, вони займатимуться енергоефективністю», — вважає він.

Докладніше читайте в інтерв'ю Євгенія Шибалова з Сергієм Єрміловим у свіжому номері «ДТ».