UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт: Газова галузь України близька до техногенної катастрофи

Обставини, що склалися у газовій галузі України, близькі до техногенної катастрофи, заявив в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» генеральний директор ТОВ «Газекс-Україна» Віталій Дем’янюк.

Обставини, що склалися у газовій галузі України, близькі до техногенної катастрофи, заявив в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» генеральний директор ТОВ «Газекс-Україна» Віталій Дем’янюк.

«За об’єктивними оцінками, середній рівень зносу газорозподільної системи в країні — 55—60%. Десята частина газових мереж зношена повністю. 2007 року на мережах зафіксовано понад 12 тисяч аварійних ситуацій. Сформовані обставини без перебільшення близькі до техногенної катастрофи», — упевнений Віталій Дем’янюк.

Крім того, за словами експерта, серйозною проблемою, з якою зараз зіштовхуються підприємства газопостачання, є відплив кадрів.

«Середня зарплата по облгазах — 1529 грн. Зарплати в промисловості вищі, ніж у нас, на 500 грн. Транспортники та зв’язківці одержують на 700 грн. більше, держчиновники — на 1200 грн. Як результат, звільняються фахівці, які пропрацювали в газовому господарстві десяток років, набули високу кваліфікацію та досвід», — пояснив Дем’янюк.

На його думку, це приводить до того, що з кожним місяцем в галузі падает рівень кваліфікації кадрів на тлі їхнього загального дефіциту.

«Штати обл — і міськгазів зараз укомплектовані в кращому разі на 60–70%», — підкреслив Віталій Дем’янюк.

Він також звернув увагу, що сьогодні у всіх учасників ринку є повне розуміння того, що галузь перебуває в складному становищі і потребує негайних кроків щодо відновлення.

«Необхідно, щоб розуміння трансформувалося в конкретні дії Кабміну та НКРЕ щодо виведення газорозподілу з кризи», — сказав експерт.

«Держава передусім має виступити в ролі ефективного регулятора газового ринку, створити умови для припливу інвестицій і нових технологій. Населення та бізнес мають зрозуміти, що природний газ — це товар, який коштує грошей, а його доставка — ринкова послуга», — підкреслив Дем’янюк.

Докладніше читайте в інтерв’ю Марії Петрової з Віталієм Дем’янюком у свіжому номері «ДТ».