UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бронніков: В Україні поки немає фахівців, здатних повноцінно обслуговувати завод з фабрикації ядерного палива

В Україні немає фахівців, здатних забезпечити моніторинг роботи заводу з фабрикації ядерного пал...

В Україні немає фахівців, здатних забезпечити моніторинг роботи заводу з фабрикації ядерного палива у разі його будівництва, тому ці функції виконуватимуть іноземні партнери, за технологією яких і буде реалізований проект, заявив в коментарі «Дзеркалу тижня» гендиректор ВП «Атомпроектінжинірінг» Володимир Бронніков.

«Будівництво заводу в Україні, не важливо, за чиєю технологією, ще не означатиме, що це підприємство стане цілком українським. Тому що займатися моніторингом, удосконаленням конструкції палива будуть ті, хто продасть нам технологію. У нас для цього немає кадрів. Щоб їх підготувати, треба пройти певні етапи», — підкреслив він.

За словами Броннікова, підготовка фахівців необхідного рівня зараз проходить на базі Харківського фізико-технічного інституту.

«Потрібні фахівці, котрі зможуть прочитати будь-яку конструкцію. Зауважте, не розробити, а прочитати: знати норми і правила інших виробників, уміти порівняти їх із нашими нормами і правилами», — пояснив він.

«Країна, яка взялася за атомну енергетику, зобов’язана її мати. Для цього ми й намагаємося створити систему з п’яти провідних інститутів при Академії наук, розвинути їхню інфраструктуру. Адже розвиток науки — не завдання експлуатаційників, так прийнято в усьому світі», — додав експерт.

Нагадаємо, що згідно затвердженої у вересні Кабміном державної цільової програми «Ядерне паливо України» будівництво заводу з виробництва ядерного палива планується завершити в 2013 році. При цьому рішення щодо вибору партнера на конкурсній основі для створення власного виробництва ядерного палива, згідно доручення Президента, повинно бути прийнято до кінця року. Як партнери розглядаються російська компанія «ТВЕЛ» і американська Westinghouse.

Докладніше читайте в статті Владимира Піскового «Професійна складова» у свіжому номері «ДТ».