UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запорізьку АЕС підключили до резервної лінії електропередачі після чотирьох місяців відновлення

Підключення до мережі через додаткову лінію було втрачено ще на початку весни.

Запорізьку атомну електростанцію вдалося підключити до єдиної збереженої резервної лінії електропередачі увечері 1 липня – через чотири місяці після втрати цього зв’язку, повідомив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі, про що пише пресслужба МАГАТЕ.

У організації нагадали, що підключення ЗАЕС до електромережі за допомогою цієї лінії напругою 330 кВ розірвалося 1 березня у зв’язку з пошкодженням на правому березі річки Дніпро, контрольованому українськими військами. За даними агентства, роботи з відновлення затягнулися через складну безпекову ситуацію на півдні України.

Водночас, Гроссі зазначив, що ситуація з енергопостачанням на об’єкті залишається "вкрай крихкою" і не "стійкою" на тлі війни.

"Повторне підключення лінії 330 кВ є значущим, оскільки протягом останніх кількох місяців ЗАЕС покладалася на єдину магістральну лінію 750 кВ для електропостачання ззовні, необхідного для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки. До початку конфлікту в лютому 2022 року об’єкт мав чотири лінії 750 кВ. Лінія 330 кВ зараз заживлена і зберігається як резервна та готова до живлення ЗАЕС у разі, якщо лінія 750 кВ буде недоступною або пошкодженою", – пояснили в МАГАТЕ.

Читайте також: Росія технічно готова спровокувати локальний вибух на ЗАЕС: Зеленський припустив, навіщо це ворогу

За інформацією організації, за час російського вторгнення Запорізька АЕС уже сім разів повністю втрачала доступ до зовнішнього енергопостачання. У такі періоди використовувалися аварійні дизель-генератори.

"Хоча повторне підключення резервної лінії електропередачі є позитивним, ситуація із зовнішнім електропостачанням станції залишається дуже вразливою, підкреслюючи ненадійну ситуацію з ядерною безпекою та охороною на об’єкті", – заявив Гроссі.

Уранці 3 липня "Енергоатом" повідомив про незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції. 

Раніше начальник ГУР Кирило Буданов заявив, що Росія завершила підготовку до теракту на території Запорізької АЕС. На тлі додаткового замінування охолоджувача та атомних реакторів у МВС розповіли, що насамперед повинні зробити українці у випадку вибуху на ЗАЕС. Водночас, США не вважають "неминучою" загрозу підриву окупантами станції. У останні дні російські загарбники зменшують присутність на території об'єкту.

Йод чи йодид калію? До сорока років чи після? Їхати бігом чи залишатися? А якщо їхати, то як далеко? Микола Гаврись розвіює "ядерні" страхи українців у тексті "Ситуація на Запорізькій АЕС: можливі варіанти розвитку".