UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запорізька АЕС знову опинилася на межі блекауту

На разі АЕС отримує електроенергію лише через одну лінію.

Через російські обстріли 22 серпня сталося пошкодження зовнішньої повітряної лінії ПЛ-330кВ «Запорізька ТЕС – Феросплавна», через яку тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція отримувала живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб. Таким чином на разу АЕС  зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі ПЛ-750кВ «Дніпровська», повідомили в НАЕК «Енергоатом».

«У випадку її пошкодження виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива ЗАЕС», - зазначили в енергогенеруючій компанії.

В компанії нагадали, що від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. Їхня відмова може спричинити аварійну ситуацію на електростанції.

Читайте також: Україна може повернути ЗАЕС після закінчення договору про транзит російського газу — експерт

Нагадаємо, 11 серпня росіяни підпалили градирню Запорізької АЕС. В "Енергоатомі" заявляли, що окупанти зробили це свідомо. На щастя на безпеку станції це не вплинуло.

Водночас генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії  Рафаель Маріано Гроссі зазначив, що ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції  погіршилась.

Напередодні російський автократ Владімір Путін звинуватив Україну у начебто спробі «завдати ударів по Курській АЕС». Очікується, що гендиректор  МАГАТЕ відвідає Курську АЕС, після чого зустрінеться у Києві з президентом Володимиром Зеленським.