UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗАЕС знову в зоні підвищеного ризику. Росіяни пошкодили одну з ліній живлення

Фахівці поки не можуть почати ремонт, бо є загроза нового обстрілу.

На Запорізькій атомній електростанції, захопленій російськими окупантами, пошкоджена одна з двох ліній живлення, повідомили в «Енергоатомі». Таким чином ЗАЕС вкотре перебуває в зоні підвищеного ризику.

«2 вересня 2024 року через російські обстріли сталося пошкодження однієї з двох зовнішніх повітряних ліній, через яку тимчасово окупована Запорізька АЕС отримує живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб», – йдеться у повідомленні.

В «Енергоатомі» додали, що, коли пошкодять і другу лінію, то на станції виникне аварійна ситуація. Адже тоді насоси, які охолоджують активні зони реакторів та басейн витримки палива залишаться без зовнішнього живлення.

Українські фахівці поки не можуть оглянути пошкодження та почати ремонтувати лінію. Адже зараз існує реальна загроза повторного обстрілу з боку росіян. Почати ремонт можна буде лише коли з’явиться гарантія безпеки.

Читайте також: Запорізька АЕС знову опинилася на межі блекауту

Нагадаємо, 11 серпня росіяни підпалили градирню Запорізької АЕС. В "Енергоатомі" заявляли, що окупанти зробили це свідомо. На щастя на безпеку станції це не вплинуло.

Водночас генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії  Рафаель Маріано Гроссі зазначив, що ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції  погіршилась.

Напередодні російський автократ Владімір Путін звинуватив Україну у начебто спробі «завдати ударів по Курській АЕС». Очікується, що гендиректор  МАГАТЕ відвідає Курську АЕС, після чого зустрінеться у Києві з президентом Володимиром Зеленським.