UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗАЕС знову на межі блекаута. Причина – атака росіян, які самі ж її окупували

Енергетики вже працюють над відновленням живлення.

Росіяни атакували магістральну підстанцію окупованої ними ж Запорізької атомної електростанції, повідомили в Міністерстві енергетики. Внаслідок ворожих дій одна з ліній живлення ЗАЕС залишилася без струму, а сама станція – опинилася на межі блекауту.

«Черговий акт російського тероризму створив загрозу аварії на окупованій Запорізькій АЕС. Вимагаємо негайно виконати резолюцію МАГАТЕ і повернути окуповану АЕС під український контроль. Безпечна експлуатація ЗАЕС можлива лише під контролем України», – процитували в Міненерго свого очільника Германа Галущенка.

Енергетики вже працюють над ліквідацією наслідків обстрілу.

Читайте також: МАГАТЕ закликало Росію негайно деокупувати ЗАЕС і повернути станцію під контроль України

Всього кілька днів тому МАГАТЕ також повідомляло, що одна з підстанцій неподалік від контрольованої Росією ЗАЕС, ймовірно, зазнала атаки безпілотником. Зокрема, Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії зафіксували звуки вибухів у цьому районі.

А на початку вересня через російські обстріли пошкодження отримала одна з двох зовнішніх повітряних ліній, через яку Запорізька АЕС отримує живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.