UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ввечері в Україні ймовірний дефіцит електроенергії – «Укренерго»

Через зниження середньодобової температури в Україні зростає рівень енергоспоживання. Диспетчерський цент «Укренерго» прогнозує дефіцит електроенергії в енергосистемі у вечірні години з 16:00 до 18:00. При цьому вводити в дію графіки відключень не планують, заявили у четвер вранці, 30 листопада, в НЕК «Укренерго».

В компанії зазначили, що 29 листопада добовий максимум споживання був зафіксований вранці, між 10:00 та 11:00, і він був на 3% вищий за відповідний показник найхолоднішого дня осені –27 листопада.

«Сьогодні, 30 листопада прогнозована середньодобова температура значно нижча (-4 °C), що спонукає споживання зростати. Також на цей показник впливає одночасне підключення тисяч споживачів, які були знеструмлені через негоду. Енергосистема зазнає перевантаження», - йдеться в повідомленні компанії.

В «Укренерго» просять впродовж дня і до 18:00 споживати електроенергію ощадливо. 

В НЕК також повідомили, що вночі внаслідок артобстрілу була пошкоджена теплоелектроцентраль  в південному регіоні: «Є руйнування будівель та обладнання. Теплопостачання споживачів не припинялось, можливості для електропостачання обмежені».

Водночас у роботу включився блок на одній з теплових електростанцій.

Читайте також: Німеччина оголосила про виділення грошей на ремонт українських енергомереж

Загалом виробленої українськими електростанціями електроенергії  поки що достатньо для забезпечення потреб побутових та юридичних споживачів. Зокрема зросло виробництво електроенергії сонячними електростанціями.

Імпорт електроенергії сьогодні запланований переважно в нічні та вечірні години зі Словаччини, Румунії, Молдови. Загальний обсяг 690 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 275 МВт.

Зазначимо, що напередодні Україна завершила синхронізацію з енергосистемою Європи, що дозволило збільшити  технічну можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови з 1200 до 1700 МВт.

В ручному режимі впливати на енергетику простіше, ніж роками вибудовувати працюючу ринкову систему. Проте лише з ефективними енергетичними ринками нас будуть готові прийняти до ЄС. Що для цього потрібно читайте в матеріалі Андріана Прокопа «Український енергосектор на тернистому шляху до європейської інтеграції».