UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вода погодинно: експерт розповів, що може бути, якщо тариф не піднімуть

Поки що його не стали піднімати.

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на позачерговому засіданні скасувала рішення про збільшення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.

Читайте також: Тарифи на газ для населення: у "Нафтогазі" розповіли про плани на ціни

Заступник виконавчого директора Асоціації міст України Ярослав Рабошук в інтерв'ю «Соціальній інформаційній платформі», до чого це може призвести таке рішення та чи треба їх підвищувати.

Він зауважив, що на його думку є дві причини чому тарифи на воду не затвердили в економічно обґрунтованих розмірах.

«Перша — це популістична. Уряд хоче сподобатися населенню. Друга — фінансова. В уряду відсутні кошти на надання субсидій. Зростання тарифів призведе до перерахунку субсидій на житлово-комунальні послуги для населення. А в більшості доходи залишилися без змін. Зрозуміло, що кількість субсидіантів і розмір субсидії зросте. Це додаткові видатки з державного бюджету», - пояснив він.

Ярослав Рабошук пояснив, що тариф має бути економічно обґрунтованим. Потрібна електрична енергія, щоб викачати воду зі свердловини або з річки, або з водосховища. Необхідні кошти, щоб її знезаразити, відремонтувати труби, по яких йде вода, закупити ремонтні матеріали для насосів і труб. Вартість послуг має включати всі витрати на їх виробництво.

Він також зазначив, що в умовах війни є обстріли та руйнування інфраструктури. І для відновлення потрібне фінансування. А тому тарифи доведеться все ж підвищувати.

«Одна річ, коли підвищення йде поетапно, потрошки. Тоді люди  адаптуються легко. А що буде, коли закінчиться війна й доведеться все одно ухвалювати це рішення? Доведеться підвищувати тарифи вдвічі чи втричі. Це вже не так буде сприйматися населенням. А прогнози дуже прості: або водоканали будуть скорочувати подачу води погодинно, або продовжать нарощувати заборгованість за електричну енергію. А це призведе до того, що обленерго почнуть арештовувати рахунки водоканалів і стягувати кошти в примусовому порядку», - підсумував він.

Чому підвищили тарифи на світло, які будуть наслідки та яка ситуація з енергосистемою зараз, читайте в матеріалі Ігоря Маскалевича «Тарифи на електроенергію підняли: чому це сталося і яких іще сюрпризів очікувати від уряду» на ZN.UA.