UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вночі російські дрони пошкодили енергооб’єкти в кількох областях - Укренерго

Також в Україні фіксується поступове зростання споживання електроенергії

В ніч на четвер, 3 жовтня,  російські БПЛА атакували енергооб’єкти у кількох областях. Внаслідок  влучань є пошкоджене обладнання і знеструмлені споживачі, повідомила НЕК «Укренерго», після того як у трьох областях ввели аварійні графіки відключень електроенергії.

В компанії зазначили, що там, де дозволяє безпекова ситуація, вже тривають аварійно-відновлювальні роботи. Однак, аби не допустити перевантаження обладнання  та зниження напруги в мережах обленерго, у частині Харківської та Полтавської областей  були запроваджені аварійні відключення, які скасували об 11:30.

В  НЕК також повідомили, що в Україні фіксується поступове зростання споживання електроенергії.

«Сьогодні, 3 жовтня, його рівень, станом на 9:30, був на 1,5% вищим, ніж попереднього дня – у середу.  Вчора, 2 жовтня, добовий максимум споживання був зафіксований увечері. Він був на 2,2% більшим, ніж попереднього робочого дня – у вівторок, 1 жовтня», - йдеться у звіті.

Енергокомпанія закликає в користуватись потужними електроприладами у період найефективнішої роботи сонячної енергосистеми – з 10:00 до 16:00, оскільки в енергосистемі зберігається дефіцит потужності. Тому

Також га сьогодні запланований імпорт електроенергії з Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, Молдови. Загальним обсягом 4 498 МВт/год, з максимальною потужністю в окремі години до 1060 МВт.

Читайте також: В Україні може статися блекаут на щонайменше 3-4 дні. Експерт пояснив, за яких умов

Загалом у ніч на 3 жовтня 2024 року окупанти атакували Україну 105-ма  безпілотниками. В результаті протиповітряного бою сили оборони збили 78 ворожих ударних БпЛА типу Shahed у Київській, Черкаській, Вінницькій, Хмельницькій, Кіровоградській, Житомирській, Полтавській, Чернігівській, Херсонській, Одеській, Харківській, Сумській, Дніпропетровській, Рівненській та Івано-Франківській областях. Ще двадцять три ворожі БпЛА локаційно втрачено у різних регіонах України, а один полетів у Білорусь.

Міністерство енергетики України у свою чергу повідомило, що внаслідок атаки БПЛА вночі у Київській, Одеській та Івано-Франківській областях пошкоджено повітряні лінії та обладнання підстанцій