UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вимкнення електроенергії взимку: експерт спрогнозував тривалість відключень у морози

Також все залежить від ще одного фактора.

Вимкнення електроенергії взимку залежатиме, зокрема, й від температури повітря, зазначив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в інтерв’ю «Главреду». Він розповів, які можливі варіанти з вимкненнями враховуючи поточну ситуацію.

«Усе буде залежати від температур. Якщо вони будуть умовно в діапазоні від 0 до +5, це буде означати певні обмеження на 2-4 години. Це за поточної ситуації, тобто без додаткових атак, без додаткових подій на атомних енергоблоках», – зазначив Харченко.

Якщо ж температура повітря впаде до -10 до -15, ще й не на два дні, а, приміром, на два тижні, то світла може не бути по 14-16 годин на добу.

«Тому дуже сильно все залежить від того, які будуть атаки, куди вони будуть спрямовані та наскільки будуть успішними, і одночасно від того, які саме погодні умови будуть взимку», – додав Харченко.

Читайте також: На випадок зимового блекауту: що варто придбати завчасно

За словами Харченка, сьогодні без атомної генерації українська енергосистема зараз працювати не може. Він також зазначив, що у випадку відключення бодай однієї атомної електростанції в Україні відбудеться блекаут, після якого на подачу електроенергії в цілому знадобиться щонайменше 3-4 дні

Реалістичні плани чи нездійсненні мрії — всі ці турецькі енергокораблі, розподілена генерація, боротьба за кожен кіловат? Що насправді стоїть за гучними заявами й амбіційними стратегіями влади? Чи зможе країна відновити енергосистему та пережити майбутню зиму, розповідає Ігор Маскалевич у тексті «Зимові блекаути на носі. Чи є в нас обіцяний президентом мільйон кіловатів нової генерації?».