UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відключення світла: в Yasno пояснили, як працюють черги

Зараз в Україні знову працюють графіки відключень.

Внаслідок масованої атаки Росії, в Україні знову діють графіки відключень світла. У компанії Yasno пояснили, що таке черги відключення світла і як вони працюють.

Читайте також: Уникнути вимкнень світла взимку не вдасться, але є шанс пройти холоди більш легко – експерт

Там нагадали, що черга - це група споживачів, яка споживає певну кількість електроенергії. Загалом таких черг 6. Чим більше дефіцит електроенергії в системі, тим більше черг споживачів вимикають одночасно під час стабілізаційних обмежень.

Що означає кількість черг, які обмежують одночасно

Якщо обмежують 5 або 6 черг, то це означає, що почалися екстрені відключення світла і графіки не працюють.

До якої кількості черг застосовують обмеження електроенергії визначає «Укренерго». Далі кожен оператор систем розподілу (обленерго) окремо визначає, який графік відключень застосовувати у регіонах та які саме черги відключати.

Розподіл на 6 черг відключень використовують здебільшого ДТЕК, Yasno та «Укренерго» у розрахунках лімітів споживання для областей. У інших обленерго черг відключень може бути більше, або менше.

Yasno

Нагадаємо, в Україні ще кілька днів діятимуть жорсткі обмеження на подачу електроенергії, ближче до вихідних ситуація може покращитися. Такі припущення зробив Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова.