UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відключення світла повертаються. В тому числі у Києві

Графіки застосують з 13:00.

У Києві, Київській, Одеській, Дніпропетровській та Донецькій областях сьогодні повернуться до графіків відключень електроенергії, повідомили в ДТЕК вдень 12 вересня.

НЕК "Укренерго" дало вказівку застосувати графіки стабілізаційних відключень із 13:00 до 23:00. У цей період  застосовуватимуть одну чергу відключень.

Також графіки обмежень вводять і в Черкаській, Полтавській, Сумській, Кіровоградській, Миколаївській та Харківській областях.

«Відповідно до команди НЕК "Укренерго", у четвер, 12 вересня, в області будуть застосовані графіки погодинних відключень електроенергії», - зазначив голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Також згодом про плани обмеження електропостачання повідомили і в Вінницькій, Хмельницькій, Житомирській та Чернігівській областях.

Зазначимо, що застосування лише однієї черги відключень передбачає, що  світла у споживачів може не бути до чотирьох годин на добу.

Читайте також: Росіяни завдавали ударів понад 40 разів по деяких енергооб'єктах в Україні

Без застосування графіків відключень електроенергії Україна протрималась тиждень – застосовувати їх перестали 6 вересня.

Водночас прем'єр-міністр Денис Шмигаль днями зазначив, що немає в Україні людини, яка б могла спрогнозувати, якими будуть відключення електроенергії взимку. На даний час проводяться системні роботи з захисту енергетичної інфраструктури, але у росіян також є плани по її знищенню. 

Українці, які розслабилися після декількох тижнів "цілодобового світла" та заспокійливих меседжів влади, зненацька відчули й підступність ворога, й вразливість систем життєзабезпечення. Знову думаємо про те, що буде, коли настане зима, та як узагалі її пережити. Як працює енергосистема, де її слабкі місця та як цьому зарадити, — пише в статті "Чи переживе зиму українська енергетична система?" директор Інституту міста Олександр Сергієнко.