UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відключень світла у липні-серпні буде багато, навіть якщо Росія перестане обстрілювати інфраструктуру

Серія нещодавніх російських обстрілів створила великий дефіцит в енергосистемі, який доводиться закривати.

Відключати світло українцям у липні-серпні будуть часто, навіть якщо Росія в цей період не обстрілюватиме українську інфраструктуру (що малоймовірно), оскільки в країні накопичився великий дефіцит електроенергії, пише експерт ZN.UA з питань енергетики Ігор Маскалевич у статті «Розподілена генерація: порятунок потопаючих у руках самі знаєте кого».

«Резервів у системі немає взагалі. А тут ще й блоки АЕС (на щастя, хоч їх наразі не обстрілювали) улітку по черзі йдуть на ремонт і перезавантаження паливом. У підсумку навіть без обстрілів (а вони точно будуть) липень-серпень будуть складним для населення й промисловості періодом», – йдеться у статті.

Через серію нещодавніх російських обстрілів української інфраструктури в балансі енергосистеми нашої держави утворилася діра розміром близько 3–3,5 млн кВт. Половину дефіциту закривають імпортом, масовими відключеннями споживачів і генерацією сонячних і вітрових електростанцій. «Останні за фактом стали ерзацем маневреної генерації, отже, похмурий день нині означає й нову порцію відключень», – пояснює експерт.

Читайте також: Озвучено суму, яку НАТО інвестував у фонд розробки ШІ та космічних технологій

За словами Маскалевича, нинішня ситуація – лише лайт-версія проблем, які будуть взимку. Очікується, що дефіцит складатиме 4–6 млн кВт, а сонячні батареї, наприклад, вже не зможуть працювати на повну потужність, як влітку.

«Ці перспективи все-таки змусили Кабмін в екстреному порядку розпочати дерегуляцію та спрощення підключень розподіленої генерації. Щоправда, часу зовсім мало, та й грошей на нові установки нині більше обіцяють, ніж дають», – каже Маскалевич.

Також у статті пояснюється, чому план Зеленського запустити до кінця року 1 ГВт розподіленої генерації – нереальний.