UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні екстрено продають електроенергію Польщі та обмежують ВДЕ – Укренерго

Експорт і імпорт енергії відбувається в п'ять країн

В Україні третю добу підряд, з 27 лютого, фіксується профіцит електроенергії. Енергетична система має в такому випадку або зупинити роботу генерації, або передавати її частину іншому споживачу. 

“Укренерго” повідомляє, що надлишки передавались в польську енергетичну мережу, а виробництво енергії системами, що працюють на відновлюваних джерелах, тимчасово обмежується.

Читайте також: «Укренерго» продаватиме електроенергію разом з Угорщиною та Словаччиною

“Завдяки стабільно теплій та сонячній погоді в енергосистемі в денні години утворився профіцит (надлишок)  електроенергії. Для збереження балансу між виробництвом та споживанням й операційної безпеки енергосистеми, у відповідь на запит "Укренерго", польський оператор енергосистеми PSE, з 11:00 до 16:00 надавав аварійну допомогу, терміново купуючи надлишки української електроенергії загальним обсягом 988 МВт*год. З 11:00 до 14:00, через виникнення в системі профіциту електроенергії,   обмежувалась робота електростанцій на ВДЕ”, – повідомляє “Укренерго”.

За інформацією компанії, споживання електроенергії в українській мережі продовжує поступово скорочуватись.

Експорт електричної енергії – п'ять країн

Експорт енергії з України планово здійснювався до п'яти країн – в Словаччину, Угорщину, Польщу, Румунію та Молдову. Загальний обсяг експорту – 4795 МВт·год, з максимальною потужністю до 370 МВт.

Водночас в пікові години Україна імпортує електроенергію з тих же країн, куди передається експорт. Обсяг імпорту майже вдвічі менший – 2 497 МВт·год, але пікове споживання більше – до 737 МВт. 

Раніше повідомлялось, що оператор енергосистеми Польщі надає аварійну допомогу "Укренерго" на запит українських енергетиків. Запит надіслано у зв'язку з необхідністю збалансувати систему.