UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Укренерго» попередило про ймовірний дефіцит електроенергії ввечері

На Харківщині вже збільшили масштаби відключень.

Через похолодання в Україні майже на 7% зросло споживання електроенергії, яку неможливо покрити, включивши в роботу додаткові енергоблоки ТЕС. Зокрема вранці уже збільшено графіки відключень у Харківській області, а на вечір енергетики очікують піку споживання.

Як повідомили в «Укренерго», у середу вранці рівень споживання був на 6,5% більшим за вчорашній показник. Вчора добовий максимум споживання та максимальний дефіцит електроенергії був зафіксований близько 21:00. Аби його перекрити з 20:00 до 22:00 була використана аварійна допомога від операторів енергосистем Польщі, Словаччини та Румунії загальним обсягом 400 МВТ*год.

«Для того, щоб покрити таке зростання потрібно додатково включити 3-4 блоки на теплових електростанціях. Але зараз такої можливості немає – теплові електростанції є однією з основних цілей ракетних ударів росіян», - додали в НЕК.

Читайте також: Росія змінила тактику ударів по енергосистемі України і на те були дві причини – CNN

Вранці в Харківській області  уже збільшили частоту та тривалість відключень від електроенергії – одночасно було знеструмлено близько 251 тисячі споживачів.

Також ліміти споживання для промислових споживачів діють у Криворізькому районі Дніпропетровщини. В інших областях відключень не було.

В «Укренерго» закликають обмежити користування потужними енергоємними приладами з 19:00 до 22:00 години, аби уникнути надмірного дефіциту.

Читайте також: «Центренерго» втратила 100% генерації: наслідки можуть бути непоправні, залежність від Європи зросла

Удари по українській енергетиці необхідні Кремлю для того, щоб створити підґрунтя для майбутнього наступу. Це необхідно не лише для руйнації цивільної інфраструктури, але і для виснаження української протиповітряної оборони

Чи зможе система відновитися, а головне, чи можна протистояти енергетичному терору, розповідає Ігор Маскалевич у тексті «Удари по енергосистемі триватимуть. Ми до них готуємося?».