UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці обміняли 40 мільйонів старих ламп

Програма обміну старих ламп на LED завершена.

В Україні завершилася програма з обміну ламп розжарювання на сучасні світлодіодні лампи, яка тривала з кінця січня 2023 року у відділеннях "Укрпошти".

Як повідомили в міністерстві економіки, за рік дії програми "Несемо світло разом!" українці обміняли 40 мільйонів старих ламп. Лідерами стали жителі Київщини, які здали 4,2 млн. Жителі Львівщини обміняли 3,2 млн. на Дніпропетровщині обміняли 3,1 млн, та жителі Харківщини здали 2,3 млн старих ламп.

Читайте також: Через енергоефективність до енергонезалежності

Активними учасниками програми стали бюджетні установи - школи, лікарні, бібліотеки та пенсіонери, загалом 5 млн громадян.

"Обмін ламп тепер - всьо, черги в наших відділеннях поменшають, але наше свідоме ставлення до енергосистеми має продовжуватись, а економія електрики - має стати частиною нашої звичної рутини", - зазначив гендиректор "Укрпошти" Ігор Смілянський.

Нагадаємо, в рамках програми кошти на закупівлю 30 млн нових ламп виділив Євросоюз та 5 млн ламп профінансувала Франція. За умовами програми уряд мав закупити енергоефективні лампи за кордоном, позбуваючи прибутку власних виробників LED-ламп. Докладніше про це читайте у статті Дмитра Кисилевськогоому лампочки у подарунок - ведмежа послуга Україні?"