UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українську газотранспортну систему захищатимуть 1800 габіонів з Японії

В Японії такі захисні об'єкти називають грунтовою бронею

1800 габіонів, які доставлять з Японії будуть використовуватися для фізичного захисту об’єктів критичної інфраструктури газотранспортної системи України в різних областях України, повідомляє Міністерством енергетики. Габіони – це сітчасті металеві блоки, які можуть швидко заповнюватись необхідними захисними матеріалами.

Читайте також: Газпром може втратити ще одного потужного споживача-країну в Європі

«Я радий бачити, що перші габіони, які в Японії ми називаємо «Ґрунтова броня», уже прибули до вас. Ці габіони довели свої високі противибухові якості та використовуються японськими Силами Самооборони. Позиція Японії щодо підтримки вашої країни не похитнеться, і ми продовжуватимемо підтримувати Україну та її народ до перемоги і надалі», – зазначив під час передачі першої партії габіонів, Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда.

Отримані габіони – 320 одиниць – будуть використані по всіх лінійно-виробничих управліннях компанії. Особливо важливими вони будуть у прифронтових регіонах, повідомляє Міненерго.

Решту габіонів оператор ГТС отримає найближчим часом. Захисні споруди будуть встановлюватися одразу після прибуття на об’єкти для посилення захисту від можливих ворожих атак.

Україна не планує продовжувати контракт на транспортування російського природного газу до Європи після 2024 року. «Позиція української сторони однозначна: контракт на транспортування завершується наприкінці цього року, ми не збираємося домовлятися з росіянами і продовжувати контракт, про що прем'єр-міністр України повідомив свого словацького колегу», - заявили в пресслужбі.