UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські виробники зеленої енергії отримали гарантії походження – чому це важливо для експортерів

Міненерго пояснило який ланцюжок подій призведе до капіталізації витрат на відновлювальну енергію для виробників

Електроенергія вироблена як “зелена” може потім принести додатковий прибуток власникам ВЕД та промисловцям. Урядова постанова що регулює процедуру фіксації гарантій на вироблення “зеленої енергії”, може додати інвестиційної привабливості виробникам енергії та продукції, що виготовляється завдяки застосуванню зеленої енергетики. Так пояснюють вигоду для бізнесу запровадження гарантій походження електроенергії, виробленої з ВДЕ, що виписані у новому рішенні уряду.

Читайте також: Громадам пропонують встановлювати вітряки та сонячні батареї - Україна та Німеччина запускають спільний енергетичний проєкт

«За 2022 - 2023 роки в Україні було побудовано понад 650 додаткових МВт потужностей ВДЕ», – повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. 

Що регламентує нова постанова?

Постановою передбачено регламентацію кількох важливих процедур, які раніше не були чітко визначені в українському законодавстві, що регулює енергетичний сектор:

Гарантії походження на відпущену «зелену» електроенергію тими виробниками з ВДЕ, яким надається державна підтримка (у вигляді «зеленого» тарифу або майбутніх аукціонів), будуть належати Державному підприємству «Гарантований покупець», – пояснює Міністерство енергетики.

На думку експертів міненерго, впровадження гарантій походження електроенергії суттєво збільшить експортний потенціал енергосектору України. “Споживачі електричної енергії матимуть можливість підтвердити її походження з ВДЕ та екологічну цінність (обсяг викидів СО2, яких вдалось уникнути). Також це дозволить промисловим підприємствам довести, що їхні товари були вироблені з чистої енергії та відповідно підвищити конкурентоспроможність українських товарів на європейському ринку”, – коментують відповідне рішення та ланцюжок економічних подій в Міненерго.

Важливими як альтернативні джерела, є для українського енергетичного сектору гідроелектростанції, які на контрольованій Україною території виробляють 4% енергії та відновлювальні джерела енергії – 3%, що в цілому становить 7% від енергетичних потреб країни.