UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна вже 10 днів прожила без відключень електрики: чи будуть відключення на 8 серпня

Насамперед скасовування планових відключень пов'язана зі скороченням часу на ремонтну кампанію в атомній генерації

Україна вже 10-й день живе без відключень електричної енергії завдяки прискореному темпу ремонтно-відновлювальних робіт на атомних станціях. Про це повідомили в Міністерстві енергетики України. Там також наголосили, що підтримка урядового проєкту закону про добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС у перспективі зможе додати ще 2,2 ГВт потужності. 

“Укренерго”: планові відключення на 8 серпня не передбачені 

Національна енергетична компанія Укренерго повідомила, що на 8 серпня, як і на попередні дні, відключення не заплановані. Також в Укренерго нагадали, що за можливості українці можуть використовувати потужні електроприлади бажано у часовий проміжок 11:00 – 15:00.

Як повідомлялося раніше, на Південноукраїнській АЕС призначено нового генерального директора. У повідомленні “Енергоатому” не вказано причин звільнення попереднього очільника. Однак призначення виконувача обов'язків та повідомлення про імовірну аварійну ситуацію на станції, де згоріли трансформатори, співпали у часі. Раніше було повідомлено про те, що саме на Південноукраїнській атомній електростанції вийшли з ладу три електротрансформатори, що призвело до відключення від мережі одного з реакторів, а також відключення високовольтних ліній у мережі “Укренерго”. Це своєю чергою спричинило кризову ситуацію та збільшення обмежень в енергопостачанні на лівобережній частині України, вважає директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

На думку експерта, технологічна аварія на АЕС сталась 16 липня через спеку – згоріли два трансформатори. Саме тому значна частина України отримала жорсткі обмеження в постачанні електрики. Потім з тих же причин згорів ще один трансформатор, проте компанія повідомила лише загальними фразами про обладнання, що вийшло з ладу внаслідок спеки.