UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна та Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі: про що йдеться

Сторони працюватимуть більше у галузі ядерної енергетики, розвитку малих модульних реакторів та диверсифікації палива для ядерних установок.

Україна та Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі, повідомляє урядовий портал. Документ передбачає зміцнення співпраці в галузі ядерної енергетики, розвитку малих модульних реакторів, зокрема, обмін досвідом експлуатації ядерних установок і диверсифікації палива.

Читайте також: Ядерна програма Ірану вже повністю сформована — Bloomberg

Члени делегацій України та Словаччини під час міжурядових консультацій обговорили спільні кроки у створенні Східноєвропейського енергетичного хабу. Мова йшла про атомно-промисловий комплекс, диверсифікацію транспортування нафти та природного газу, а також синхронізацію ринкових умов і продуктів для збільшення ліквідності ринку газу та електричної енергії.

Читайте також: Масована атака Харкова: знеструмлено ядерну установку "Джерело нейтронів"

Заступник міністра енергетики України Микола Колісник та міністр економіки Словаччини Деніса Сакова обговорили збільшення потужності міждержавних інтерконекторів та розвиток проєктів спільного інтересу для максимальної синхронізації ринків, що є передумовою підвищення регіональної енергетичної безпеки.

Читайте також: Ядерна енергетика - скільки у світі ядерних реакторів вже є і скільки будується

Читайте також: Чи така вже «зелена» ядерна енергетика?

Сторони домовилися про співпрацю для інвестиційної діяльності в енергетичному секторі та експлуатації енергетичних систем обох країн, зокрема, з урахуванням досвіду України у використанні альтернативного ядерного палива на атомних електростанціях.

Раніше ми писали про те, що, за інформацією української розвідки, війська РФ готуються до нової провокації на території тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції та хочуть звинуватити в цьому Україну. Росія є єдиним терористом у світі, який тримає в заручниках атомну станцію та використовує її для шантажу України та усього світу.

Нагадаємо, гендиректор МАГАТЕ повідомляв, що Агентство отримало повідомлення про атаку безпілотника по одному з блоків окупованої Запорізької АЕС. Представник ГУР МОУ Андрій Юсов заявив, що Україна не має жодної причетності до вибухів і інших збройних провокаційних дій країни-агресора, що відбуваються на території ЗАЕС.