UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна чекає на зиму з ослабленою енергосистемою – Reuters

Можливості енергосистеми України через війну впали майже двічі.

Україна очікує другої зими тривалих відключень електроенергії на тлі невпинних російських ракетних і безпілотних атак, які зробили частини енергетичної системи більш уразливими, ніж торік. І хоча сотні інженерів працювали протягом літніх місяців, щоб відремонтувати зламане обладнання, а кращий протиповітряний захист може допомогти пом’якшити наслідки ударів, але в України не було достатньо ані грошей, ані часу, щоб завершити підготовку до зими, що означає нові довгі ночі без світла, тепла та води для мільйонів українців, пише Reuters.

«Багато (зусиль) пішло просто на те, щоб відремонтувати те, що було зруйновано. І чи вдалося нам створити додаткову стійкість? Чи ми в кращому становищі, ніж минулої зими? Я так не думаю», — сказав керівник енергетичної групи у відділі розширення Європейського Союзу Маркус Ліппольд.

Він додав, що докладені зусилля для відновлення енергосистеми України були успішними, але їх потрібно продовжувати.

Україна відмовляється ділитися детальними даними про вплив російських атак на свою енергетичну систему, розглядаючи їх як конфіденційну інформацію під час війни. Але в червні Організація Об’єднаних Націй підрахувала, що потужність України з виробництва електроенергії скоротилася приблизно вдвічі від рівня перед повномасштабним вторгненням Росії. З майже 37 гігават (ГВт) більше 19 ГВт було знищено або пошкоджено.

Дослідницький центр Київської школи економіки оцінив прямий збиток енергетичній інфраструктурі України станом на червень 2023 року у $8,8 млрд.

Читайте також: Україна очікує більше систем ППО до зими – Зеленський

Протягом останнього опалювального сезону, який триває з жовтня по березень, пересічний українець, який живе далеко від лінії фронту, провів без світла близько 35 днів.

Водночас минулої зими Україні допомогли відносно м’яка погода, швидкі ремонти та імпорт, але цього разу деякі чиновники очікують більш жорстких умов.

Так, мер Львова Андрій Садовий у серпні заявив, що місто має готуватися до того, що буде без світла до двох місяців.

«Чи будуть труднощі? Так. Чи будуть обмеження поставок? Я впевнений, що будуть», - прокоментував ситуацію директор аналітичного центру "Енергетичний дослідницький центр" Олександр Харченко.

Найбільша приватна енергетична компанія України ДТЕК, яка забезпечує близько чверті потреб країни, протягом майже 20 місяців війни неодноразово постраждала від російських ракет, безпілотників та артилерії по своїх теплоелектростанціях та інших об’єктах. Її виконавчий директор Дмитро Сахарук повідомив Reuters, що компанія провела масштабні ремонтні роботи напередодні зими, але деякі енергоблоки вимагають більше часу для відновлення через значні пошкодження.

«Безумовно, можна сказати, що рівень надійності буде нижчим (ніж минулого року)», — сказав він.

Разом з тим Сахарук зазначив, що ДТЕК встановив для захисту енергоблоків мішки з піском, бетонні блоки, габіони та протидронні решітки.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що подібні заходи впроваджуються по всій країні. Він також повідомив, що сім енергоблоків АЕС готові до зими, а ще на двох ремонти на завершальній стадії. Близько 60% виробництва електроенергії в Україні минулого року припадало саме на атомну енергетику.

Читайте також: The Economist: Україна тримає запаси трансформаторів у Європі, очікуючи зимових обстрілів енергосистеми

Голова національного мережевого оператора "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що магістральна мережа, одна з найбільш пошкоджених частин енергосистеми, готова пропускати зимові обсяги електроенергії.

«Енергосистема не така надійна і з меншим резервом потужностей, ніж була до прицільних ударів. Але в той же час російський терор вже не буде несподіванкою і всі до нього готуються», - зазначив він.

Україна також накопичила достатньо газу, щоб пережити зиму без імпорту вперше з часів незалежності в 1991 році, запевнив журналістів агентства, генеральний директор Нафтогазу Олексій Чернишов.

Серед інших заходів для посилення енергетичної стійкості України уряд зробив перші кроки до децентралізації сектора та погодився, що Україна може імпортувати європейську електроенергію. До вторгнення країна була чистим експортером.

Деякі підприємства та міста почали нарощувати власні потужності, звертаючись до малих відновлюваних джерел енергії та встановлюючи генератори.

Зокрема, українські компанії та приватні особи імпортували десятки тисяч генераторів, хоча з іншого боку  окремі напади на нафтобази загрожують постачанню палива для живлення двигунів.

«Сьогодні ми маємо 83 потужні генератори на теплопостачальних підприємствах та водоканалі.  Неможливо постійно працювати на генераторах, але якщо буде повне відключення електроенергії, то на кілька годин ми зможемо забезпечити опалення...», - прокоментував  мер Житомира Сергій Сухомлин.

Якою буде зима, точно не скаже ніхто. Залежить це й від температури, і від щільності та успішності обстрілів, і, природно, від ступеня підготовки енергосистеми до холодів. Детальніше читайте в матеріалі Ігоря Маскалевича «Підготовка до зими: мішки з піском і мазут замість «шелтерів» і газу з вугіллям» на ZN.UA.