UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ВР не виключають націоналізації КІЕП і готують засідання через позбавлення держави доступу до атомної проєктної документації

В Комітеті Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг збираються відреагувати на ситуацію довкола АТ "Київський науково-дослідний і проєктно-конструкторський інститут Енергопроєкт (КІЕП)", яке нібито було приватизовано родиною ексдепутата Олександра Дубового. КІЕП є розпорядником стратегічних даних у сфері атомної енергетики країни, але нинішні мажоритарні власники позбавили державу доступу до проєктів українських атомних електростанцій та до управління підприємством.

Відомо, що Мінекономіки зробило відповідну заяву та звернулося в поліцію, де відкрили кримінальну справу за викладеними фактами. З огляду на ризики витоку стратегічної інформації й загрозу нацбезпеці, у парламенті готуються розглянути ситуацію на засіданні профільного комітету.

"Я особисто можу попросити цю тему підняти і попросити прокоментувати цю історію міністра енергетики. Стосовно проєктів самих атомних електростанцій, звичайно, що це стратегічна інформація. Якщо на моє звернення відреагують, і доступу до цієї інформації у них (міністерства енергетики) немає – я буду тоді з колегами звертатися до РНБО з проханням це питання терміново розглянути і прийняти рішення відповідне про взяття під контроль даного підприємства. Зрозуміло, що така структура має бути під контролем держави", - сказав член енергетичного комітету народний депутат Юрій Камельчук.

Народні депутати зазначають, що шлях повернення контролю держави над КІЕП може полягати у його націоналізації. Аналогічні приклади були з компаніями "Укрнафта" та "Мотор Січ".

“Є загроза, тому що був приватизований цей стратегічний інститут, проєктувальний, який по суті брав участь у проєктуванні всіх ядерних проєктів. Мусимо ми відреагувати", – сказав народний депутат з енергетичного комітету Олексій Кучеренко, зазначивши, що проблемі з КІЕП вже кілька років.

За його словами, ідея приватизувати стратегічні інститути знаходиться “на межі державної зради”. Свого часу представники родини колишнього депутата Олександра Дубового отримали мажоритарну частку КІЕП (понад 70%).

“Треба згадувати коли ці Дубові приватизували, як він купив – це окремо треба вивчати, готовий сьогодні написати відповідні звернення до правоохоронців… Я б порадив чітко з'ясувати що менш шкідливо – все-таки спробувати знайти компроміс. Або піти війною, і абсолютно немає гарантії, що поки буде війна і вже ця документація, м'яко кажучи, десь пропаде. Я думаю що так воно і відбулося – пропала. От я ставлю себе на місце оцих Дубових і інших дядьок. Кажу вам, запобіжні заходи з того боку на 100% були прийняті", – сказав політик, зауваживши що у ситуації є питання з компетенції СБУ.

Нагадаємо, раніше в Міненерго повідомили, що "Київський науково-дослідний і проєктно-конструкторський інститут Енергопроєкт" (КІЕП) вкотре в часи війни намагається обмежити державу в особі Міненерго у доступі до стратегічно важливої інформації щодо АЕС, та участі в управлінні підприємством, що може загрожувати державним інтересам України.