UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Харкові виникли труднощі з електропостачанням

В місті введені аварійні відключення.

В Харкові вдень у понеділок, 10 червня, через технічні труднощі ввели аварійні графіки відключення електроенергії, повідомила НЕК «Укренерго».

Аварійні відключення для промислових та побутових споживачів почали застосовувати приблизно о 16:00. Зокрема, можливі перебої в роботі критичної інфраструктури міста.

«Обсяг аварійних відключень незначний. Причина – технічні ускладнення в магістральній мережі», - зазначили в компанії.

Читайте також: Вночі частина Сум залишилась без світла та води

Сьогодні  по всій території України з 16:00 до 22:00 обленерго повинні застосувати графіки погодинних відключень для оптимізації споживання через брак потужностей.

На вихідних із ремонту вийшов один із енергоблоків атомної електростанції, а також повернулася в роботу після ремонту одна з високовольтних повітряних ліній, що поєднують українську енергосистему з об’єднаною енергомережою континентальної Європи. Це дозволило збільшити ліміти та зменшити періоди відключень.

Читайте також: Ціна електроенергії для економних користувачів за новим тарифом досягне 1000 грн на місяць

Нагадаємо, що цього тижня по всій території України запроваджується новий графік погодинних відключень, який буде діяти для промислових та побутових споживачів, – світло вимикатимуть у пікові години.

Щоб покращити ситуацію в енергосистемі, органи державної влади зобов’язали  відмовитися від використання кондиціонерів, зовнішнього освітлення будівель і прилеглої території, а місцева влада має обмежити вуличне освітлення.

Відключення електроенергії є наслідком низки комбінованих цілеспрямованих атак Росії на українську енергосистему. Так, з кінця березня 2024 року до початку червня російські нападники знищили понад 9ГВт потужностей української енергосистеми. Як зазначає Андріан Прокіп у статті «Розвінчування міфів в енергетиці», це майже половина пікового зимового споживання, тому відключення електроенергії стануть нормою для України.