UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туреччина веде переговори з США про будівництво атомних електростанцій

Штати намагаються зменшити залежність Анкари від Росії у сфері атомної енергетики. 

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Анкара веде переговори зі Сполученими Штатами про будівництво великих атомних електростанцій і малих модульних реакторів (ММР), заявив у вівторок, 2 липня, високопоставлений представник Міністерства енергетики Туреччини Юсуф Джейлан. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Туреччина допомогла Москві запобігти другому після «Крокусу» теракту ІДІЛ у Росії — ЗМІ

"США виявляють серйозний інтерес до мети Туреччини зі збільшення своїх ядерних енергетичних потужностей і будівництва нових електростанцій", - зазначив Джейлан.

"Ми ведемо переговори з США як про великі електростанції, так і про малі модульні реактори", - додав він.

Посол США в Туреччині Джефф Флейк заявляв минулого місяця, що Анкара обговорювала зі Штатами й іншими країнами будівництво малих модульних реакторів.

"Ми працюємо з ними, щоб спробувати зменшити їхню залежність (від Росії) всіма можливими способами", - казав Флейк.

За словами Джейлана, тривають переговори з Південною Кореєю і Росією щодо другої атомної електростанції, яку планують побудувати в районі Синоп, і з китайською компанією SPIC щодо третьої атомної електростанції на північному заході Туреччини.

Країна планує побудувати три АЕС і доповнити їх ММР загальною потужністю 20 000 МВт, щоб диверсифікувати свою структуру виробництва електроенергії.

Читайте також: Туреччина разом з Румунією та Болгарією розпочала місію з розмінування Чорного моря

Поки на тлі війни РФ проти України Захід працює над зменшенням своєї залежності від російських енергоносіїв, Анкара продовжує покладатися на Москву — триває будівництво першої в Туреччині атомної електростанції"Аккую" потужністю 4800 МВт, за проектом російського "Росатому”.

Влада Анкари заявляє, що завдяки цій АЕС країна має стати більш незалежною в плані енергетичної політики. Однак деякі аналітики попереджають, що це лише посилить енергетичну залежність Туреччини від РФ та ще більше загострить відносини країни із Заходом.