UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Справедливі відключення»: у Yasno розповіли, як вони працюють

Їх запровадили з урахуванням минулих помилок.

Через ракетні удари Росії по енергетичним об’єктам в Україні тривають відключення світла. Генеральний директор YASNO Сергій Коваленко на своїй сторінці у соцмережі Х розповів про новий підхід до розподілу відключень електроенергії, який має бути більш справедливим.

Читайте також: Відключення світла: чи будуть вони у серпні та восени

«Перший рівень - це справедливий рівень розподілу обмежень між регіонами/областями. Ця частина - за НЕК Укренерго. На початку весни відключення не враховували обсяги критичної інфраструктури тощо. Колеги переформатували роботу і вже декілька тижнів працює більш справедливий розподіл», – зазначив він.

За словами Сергія Коваленко, кожен регіон повинен розділити кінцевих споживачів на 6 груп/черг с приблизно однаковим споживанням всередині кожної групи. І потім Укренерго, знаючи споживання кожної групи в регіонах, дає команду відключати 1,2 або 3 групи/черги.

«За моєю оцінкою, це спрацювало. Треба дробити ще, бо не всі регіони (на мою оцінку) зробили групи коректно, але то вже справа за Держенергонаглядом», – зазначив гендиректор Yasno.

Він також наголосив, що другий рівень справедливості - це вже відповідальність місцевих ОСР (операторів системи розподілу).

«Диспетчери отримують команду відключати черги і повинні їх виконувати згідно з графіками. Головні проблеми у місцевих ОСР - це не спрацювання автоматики (і треба їхати руками включати/виключати); ламається обладнання, яке не пристосоване до такого режиму роботи (і треба міняти швидко) та балансування всередині груп, коли скаче споживання. Це стан системи на сьогодні. Ми зі свого боку аналізуємо, як одні чи інші гравці виконують свої обовʼязки та намагаємось зробити краще для своїх клієнтів», – пояснив він.

Нагадаємо, «Укренерго» анонсувало з 9 по 24 липня вимірювання споживання електроенергії в кожній області. Протягом цього періоду в усіх областях змінять графіки відключень. В один із днів в кожній області не будуть вимикати світло.