UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні електроенергію обмежуватимуть і в сірих зонах графіків – Укренерго

Через наслідки російської атаки на енергосистему України 26 серпня у вівторок,  27 серпня, в усіх регіонах України впродовж всього дні будуть діяти заходи обмеження споживання. Зокрема, з  6:00 до 11:00 і з 15:00 до 21:00 обленерго будуть застосовувати чотири черги відключень одночасно, в інші періоди доби – по три черги, заявили в НЕК «Укренерго».

«Споживання залишається високим. Вчора, 26 серпня, станом на 8:00, ще до початку застосування обмежень, воно було на тому ж рівні, що й попереднього робочого дня, у п’ятницю, 23 серпня, в цей же час», - зазначили в компанії.

Водночас після російської атаки в енергосистемі зберігається дефіцит потужності, а на енергооб’єктах тривають аварійні та планові ремонти.

Відключення трьох-чотирьох черг одночасно означає відсутність електроенергії і в сірих зонах графіків планових обмежень енергопостачання.

В «Укренерго» зазначили, що у понеділок аби частково започвнити дефіцит електроенергії Україна отримувала аварійну допомогу з енергосистем Польщі та Словаччини. Водночас експорт електроенергії на разі не відбувається і не передбачається.

В НЕК зазначили, що дроново-ракетна атака 26 серпня на українську енергосистему була наймасштабнішою від початку війни. Зараз ремонтні бригади вже почали аварійно-відновлювальні роботи, однак в компанії наполегливо закликають споживати електроенергію ощадливо.

Читайте також: Укренерго простимулювало інвестів для побудови 500 МВт балансувальної генерації

Під час обстрілу НЕК  «Укренерго» вранці у понеділок запровадило аварійні вимкнення світла. Повертати електроенергію почали лише ввечері.

Як зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, від російської атаки постраждали 15 областей. Ціллю атак була енергетична інфраструктура, яка зазнала масових пошкоджень. За даними повітряних сил, російські окупанти випустили по Україні 127 ракет різних типів та 109 дронів-камікадзе. Збити вдалось не всі цілі.

Ексміністр палива і енергетики, президент Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї Іван Плачков припустив, що після останнього комбінованого удару по Україні жорсткі обмеження електроенергії будуть тривати один-два тижні, поки енергетики відновлюватимуть стабільність системи. Водночас у Міненерго зазначили, що не можуть на разі прогнозувати, коли Україна знову вийде з графіків відключення світла.